piątek, 14 grudnia 2012

Przekąski z ciasta francuskiego - jak zrobić

Szybkie przekąski są najlepsze dla niespodziewanych gości. Ciasto francuskie to wdzięczna baza.



Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
kiełbasa węgierska
keczup
sól morska
rozmaryn
kminek
oliwa
ser kozi
białko

Przygotowanie:
Dobrze rozmrożone ciasto francuskie pokrójcie na małe kawałki. Na każdy kawałek ciasta kładźcie po kawałku kiełbasy i sera oraz łyżeczce keczupu. Zlepcie ciasto francuskie tak, by nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Ciastka posmarujcie roztrzepanym białkiem i posypcie solą, kminkiem i rozmarynem. Blachę nasmarujcie oliwą. Przekąski pieczcie  w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego.









wtorek, 4 grudnia 2012

Nalewka ze śliwek - przepis





Śliwki węgierki mają wyjątkowy aromat. Śliwówka z węgierek jest najlepsza. Zrobiłam ją dwa lata temu - smakuje jak likier.



Składniki:

2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
1,5 litra wódki
1/2 kg cukru






Przygotowanie:
Śliwki włóżcie do słoja i zalejcie wódką. Odstawcie w ciemne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlejcie wódkę i przelejcie do innego słoika. Owoce zasypcie cukrem i odstawcie na dwa tygodnie. Po tym czasie zlecie powstały sok i połączcie z wcześniej zlaną wódką. Moja śliwówka nieco straciła kolor - stała w miejscu, do którego dochodziło słońce. Nie wpłynęło to jednak w walory smakowe. Nalewka ze śliwek, to jedna z najlepszych nalewek. 










Polecam też nelewkę z dyni.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić



Ciasto francuskie jest idealne do szybkich wypieków. Serek mascarpone może posłużyć za idealne nadzienie. Wykonanie: 25 minut. Czas: start!



Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie serka mascarpone
1 jajko
1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
oliwa do nasmarowania blachy






Przygotowanie:
Ciasto francuskie (dobrze rozmrożone) pokrójcie na kwadraty. Serek mascarpone rozmieszajcie z cukrem, żółtkiem i wanilią (laskę wanilii przekrójcie wzdłuż i ostrzem noża wyjmijcie aromatyczną zawartość). Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajcie łyżkę śmietany  - ale nie więcej, bo masa wypłynie w trakcie pieczenia.  Na każdy kwadracik nakładajcie łyżkę masy i dokładnie zawijajcie brzegi. Układajcie na nasmarowanej oliwą blasze. Gotowe koperty z ciasta francuskiego posmarujcie roztrzepanym białkiem. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Smacznego - ciasteczka z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone są idealne do porannej kawy. 






niedziela, 2 grudnia 2012

Grillowane kotleciki z jagnięciny - jak kebaby




Jagnięcina nie jest prostym mięsem do przyrządzenia. Jednak dobrze przyprawiona może smakować świetnie.  Kolteciki jak kebaby to świetny pomysł na mieloną jagnięcinę.






Składniki:

1 kg mielonej jagnięciny
kefte baharati
sól
jajko
drobno posiekany szczypiorek
drobno pokrojona szalotka



Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Formujcie kotleciki. Układajcie na rozgrzanym grillu. Grillujcie z obu stron, aż będą rumiane. Grillowane kotlety z jagnięciny smakują świetnie.


sobota, 1 grudnia 2012

Naleśniki biszkoptowe - jak zrobić



Kocham naleśniki. Naleśniki biszkoptowe mają jedyny w swoim rodzaju aromat.



Składniki:
2 jajka
mąka
łyżeczka cukru
tłuste mleko
olej
masło


dodatki opcjonalne:
ser biały, żółtko, wanilia, cukier, śmietana, białe wiśnie w syropie



Przygotowanie:
Oddzielcie żółtka od białek. Białka ubijcie na pianę. Mąkę przesiejcie. Dodajcie do mąki mleko, żółtka, cukier, 1 łyżkę oleju - nie podaję proporcji, bo chodzi o uzyskanie tzw. ciasta naleśnikowego. Zmiksujcie. Na koniec dodajcie ubite białka. Odstawcie na 1/2 godziny. Naleśniki smażcie na mieszance masła i oleju. Nie używajcie blaszanych patelni, tylko takie, które mają grube dno.

Do naleśników zrobiłam nadzienie ze zmiksowanego białego sera, śmietany, żółtka, cukru i wanilii. Wierzch dekorowałam tłustym twarożkiem domowej roboty i gruzińskimi białymi wiśniami w syropie Rewelacja!!!