czwartek, 30 maja 2013

Szpinak z serem halloumi


Szpinak z makaronem i serem to idealne połączenie :)


Składniki:
świeży umyty szpinak
0,25 dag sera halloumi
małe opakowanie oliwek bez pestek
papryczka chili (wypestkowana)
sól
pieprz
anchois
masło
makaron (ugotowany wg przepisu na opakowaniu)



Przygotowanie:
Szpinak delikatnie duście na maśle. Dodajcie pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Na drugiej patelni pdsmażcie ser halloumi drobno pokrojony.


Szpinak wymieszajcie z serem, makaronem. Dodajcie oliwki i anchois. Doprawcie solą i pieprzem. Duście przez chwilę.






wtorek, 28 maja 2013

Szparagi w sosie jajecznym

Szparagi.... nic dodać, nic ująć...


Składniki:
szparagi
3 jajka
sól
pieprz
oliwa


Przygotowanie:
Ugotuj szparagi. Jajka ugotowane na twardo zmiksuj z oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Ze szparagami - palce lizać!


sobota, 25 maja 2013

Prosta pizza domowa



Pizza domowa to szybka i prosta potrawa.




Składniki:
250 g mąki
150 ml wody
25 g świeżych drożdży szczypta soli

mozarella
pomidry świeże
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
kiełbasa
oliwa



Przygotowanie:
Ciepłą wodę rozmieszajcie z drożdżami. Odczekajcie kwadrans i dodajcie do mąki i soli. Wyrabiajcie tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Ostawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Blachę nasmarujcie oliwą. Z ciasta uformujcie placek. Posmarujcie go oliwą. Potem rozkładajcie pokrojone: mozarellę, czosnek, kiełbasę, pomidory. Wierzch posypcie ziołami. Pieczcie w piekaniku nagrzanym do 220 stopni przez 20-25 minut. 






czwartek, 23 maja 2013

Łosoś w sezamie - pyszny


Pieczony łosoś jest lekki i smsczny. To dobra potrawa na lato.


Składniki:
Łosoś
1 białko
Sól
Czarny sezam
Sos teriyaki
oliwa


Przygotowanie:
Białko rozbijcie z solą (użyłam gruboziarnistej himalajskiej, polecam drobnoziarnistą) i nasmarujcie skórę łososia. Połóżcie na blasze wysmarowanej oliwą białkiem do blachy. Wierzch polejcie sosem teriyaki (im więce sosu, tym smak będzie bardziej wyrazisty) i obficie posypcie czarnym sezamem. Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ja podałam z bezglutenowym makaronem ze słodkich ziemniaków i sałatką. Pieczony łosoś w czarnym sezamie jest świetny!



wtorek, 21 maja 2013

Szpinak z serem


Szpinakowy sezon czas zacząć :)


Składniki:
Śweiży szpinak
oliwki
suszone pomidory
masło
parmezan
sól
pieprz


Przygotowanie:
Oczyszczony szpinak wrzućcie na patelnię, Dodajcie łyżkę masła. Popieprzcie. Dodajcie oliwki i pokrojone suszone pomidory. Po 3 minutach dodajcie starty parmezan i sól. Duście aż szpinak zmięknie. Ja podałam ze schabem faszerowanym śliwkami. Pycha!



niedziela, 19 maja 2013

Tarta z serem


Kocham tarty. Tarty serowe są proste i szybkie do zrobienia.


Składniki:
2 paczki herbatników
masło
dżem różany
ricotta 250 g
3 żółtka
2 łyżki cukru


Przygotowanie:
Herbatniki pokruszcie i wymieszajcie z masłem. "Masą" wyłóżcie nasmarowaną masłem tortownicę.  Spód posmarujcie konfiturą różaną. Ser, cukier i żółtka zmiksujcie (krótko) na gładką masę. Wyłóżcie do tortownicy. Pieczcie w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni), tak długo aż ser stężeje i się zrumieni. Tarta serowa jest naprawdę pyszna.




piątek, 17 maja 2013

Szparagi z makaronem - prosty przepis

Szparagi mogłabym jeść codziennie....




Składniki:
białe szparagi
makaron
masło
bułka tarta
sól
szczypta cukru


Przygotowanie:
Szparagi obierzcie i ugotujcie (około 15 minut) z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Pokrójcie na 2-cm kawałki. Makaron ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie 2 łyżki tartej bułki. Jak się zrumieni dodajcie sporo masła - 1/4 kostki. Makaron wymieszajcie  ze szparagami i bułką. Możecie lekko posolić. Szparagi z makaronem i tarą bułką są pyszne.

czwartek, 16 maja 2013

Lekkie danie na upalny dzień

W gorący dzień lubię tylko lekkie rzeczy. Dziś krewetki z makaronem ryżowym - szybkie i lekkie.




Składniki:
Krewetki
makaron ryżowy
papryczka chili
masło krewetkowe (opcjonalnie)
sól
pieprz
sproszkowana trawa cytrynowa
szczypior
2 ząbki czosnku
puszka kiełków z babusa



Przygotowanie:
Krewetki uduście na maśle. Dodajcie pokrojoną papryczkę, czosnek i odsączone kiełki. Przyprawcie solą, pieprzem i trawą cytrynową. 
Przygotujcie makaron ryżowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszajcie wszystko na patelni i jeszcze przez 5 minut podsmażajcie. Podawajcie z pokrojonym szczypiorem. 









czwartek, 9 maja 2013

Jajka ze szczypiorkiem i oscypkiem w kąpieli wodnej


Jeśli lubisz jajka - ten przepis jest dla ciebie!


Składniki:
4 jajka
oscypek
pomidor
szczypir
sól
pieprz
peperoni
oliwa



Przygotowanie:
Foremki wysmarujcie oliwą. Na dno połóżcie plasterek oscypka i kawałek pomidora. Do każdej foremki wbijcie całe jajko.


Posypcie pokrojonym szczypiorem. Posólcie, popieprzcie, dla tych co lubią bardziej pikantne smaki - polecam peperoni.


Na dono garnka do kąpieli wodnej nalejcie wodę. Gotujcie tak długo, aż jajko się zetnie. Ja lubię jak żółtko jest płynne :)

piątek, 3 maja 2013

Prosta zupa ze szparagów

Szparagowy sezon dopiero startuje, a ja już nie mogę się powstrzymać. Tym razem prosta zupa szparagowa.




Składniki:
szparagi
sól
biały pieprz
wywar z warzyw
2 łyżki śmietany





Przygotowanie:
Do wywaru z warzyw dodajcie obrane i pokrojone szparagi. Gotujcie aż zmiękną. Przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie śmietanę i zmiksujcie. Nic prostszego - zupa ze szparagów smakuje genialnie!

czwartek, 2 maja 2013

Szparagi - najprostszy przepis



Nareszcie pojewiły się szparagi. Moje ulubione to szparagi po polsku.


Składniki:
szparagi
bułka tarta
masło
sól
cukier

Przygotowanie:
Szparagi  - jeśli są białe - obierzcie. Ugotujcie w specjalnym garnku - jeśli nie macie, znajdźcie wysoki garnek, szparagi zwiążcie sznurkiem i wstawcie go garnka (woda do 3/4 wysokości garnka). Do wody dodajcie odrobinę cukru i soli. Szparagi  - w zależności od świeżości - gotujcie od 10 do 20 minut. Na patelni uprażcie bułkę tartą. Jak się zrumieni dodajcie masło. Szparagi polejcie masłem z tartą bułką. Szparagi po polsku są najlepsze :)