piątek, 28 czerwca 2013

Szparagi z fasolką szparagową

Szparagi i fasolka szparagowa to idealne połączenie jak się okazuje :)


Składniki:
szparagi
1/2 kg fasolki szparagowej
sól
masło
masło klarowane
parmezan



Przygotowanie:
Gotujcie fasolkę szparagową przez 12-15 minut. Dodajcie do niej przekrojone na pół (i obrane wcześniej) szparagi. Gotujcie tak długo aż fasolka i szparagi zmiękną. Co ciekawe, fasolka przechodzi całkowicie aromatem szparagów, a nie odwrotnie. Na patelni rozgrzejcie masło z masłem klarowanym. Podsmażcie osączone z wody szparagi i fasolkę. Posólcie lekko. Na talerzu minimalnie posypcie tartym parmezanem. Rewelacja!!!!



czwartek, 27 czerwca 2013

Kotleciki z bobu

Kotleciki z bobu to efekt uboczny zbyt dużej ilości puree z bobu ;)




Składniki:
Puree z bobu (przepis znajdziecie tu)
1 duże jajko
oliwa

Przygotowanie:
Do puree z bobu wbijcie jajko i wyróbcie na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Z masy róbcie małe kotleciki. Smażcie na złoto z obu stron. Trochę mi się na koniec rozpadły (dlatego następnym razem dodam łyżkę bułki tartej, a na zewnątrz zrobię klasyczną panierkę), ale i tka były pyszne!!!

środa, 26 czerwca 2013

Ciasto kasztanowe - prosty przepis

Kasztany nie są u nas zbyt popularne. A szkoda ;) Ciasto z kasztanów jest wyjątkowo aromatyczne i dość proste.


Składniki:
450 mąki z kasztanów
3 jajka
8 łyżek cukru
150 g masła
400 g mleka
kieliszek rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g kakao


Przygotowanie:
Masło roztopcie w rondelku i ostudźcie. Cukier ubijcie z jajkami. Do masy stopniowo dodawajcie ostudzone masło. Do masy stopniwo dodawajcie przesianą mąkę z proszkiem, kakao i solą. Dolewajcie też stopniowo mleko. Na koniec dodajcie rum. Blachę wysmarujcie masłem  i przełóżcie masę. Pieczcie przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 


Ciasto z mąki kasztanowej w wykonaniu niczym nie różni się od zwykłego ciasta, ale jest o niebo lepsze!


poniedziałek, 24 czerwca 2013

Puree z bobu i ziemniaków - proste i pyszne

Nareszcie bób!


Składniki:
opakowanie bobu
3/4 kg ziemniaków
cząber
sól
pieprz
oliwa




Przygotowanie:
Ziemniaki gotujcie razem z bobem z dodatkiem cząbru i soli. Jak zmięknie bób i ziemniaki (bób nieobrany) odsączcie je z wody. Ubijcie tłuczkiem do ziemniaków. Doprawcie solą i pieprzem, dolejcie 2-3 łyżki oliwy, by masa była gładka :) Pasta ziemniaczana z bobu - jest boska!!!!


czwartek, 20 czerwca 2013

Sernik z truskawkami - pyszny


Polskie truskawki są najlepsze. A pieczony sernik z truskawkami jest wyborny!!!


Składniki:
świeże truskawki
1 kg tłustego sera (mielony)
szklanka cukru (pomieszałam - 1/2 trzcinowego, 1/2 białego)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
kostka masła (200 g),
5 jajek
herbatniki



Przygotowanie:
Truskawki umyjcie i osuszcie. Białka ubijcie na gęstą pianę. Żółtka zmiksujcie z cukrem. Po masy dodajcie masło. Jak masa będzie gładka, dodawajcie stopniowo ser. Na koniec masę serową połączcie z pianą z białek. Róbcie to delikatnie łyżką. Tortownicę wysmarujcie masłem. Dno wyłóżcie herbatnikami. Ułóżcie truskawki i zalejcie wszystko masą serową (jest dość gęsta, więc uklepywałam łyżką, żeby wyrównać). Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Jak sernik ostygnie włóżcie go do lodówki. Na drugi dzień sernik z truskawkami smakuje najlepiej!



wtorek, 18 czerwca 2013

Duszona kalarepka - przepyszna!!!!

Kalarepkę najbardziej lubię na surowo. Jednak duszona kalareka rządzi!


Składniki:
duża obrana kalarepka
pętko kiełbasy
sól
pieprz
zioła prowansalskie
oliwa
łyżka masła



Przygotowanie:
Kalarepkę i kiełbasę pokrójcie w kostkę. Smażcie na patelni na oliwie. Jak kalarepka puści sok, duści aż stanie się miękka. Dodajcie masło, pieprz i zioła prowansalskie. Jeśli kiełbasa nie była słona, doprawcie solą. Na drugi dzień, do tego co zostało, dodałam fasolkę (może być też soczewica) - smakuje równie dobrze, jeśli nie lepiej ;)



poniedziałek, 17 czerwca 2013

Tarta z rabarbarem pod bezą

Tarta rabarbarowa nie jedno ma imię ;)



Składniki na ciasto:


2 szklanki mąki
kostka masła
2 zółtka
150 ml kremówki
3 łyżki cukru


Składniki na część rabarbarową:


1/2 kg rabarbaru
3 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru


Składniki na bezę:


5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej




Przygotowanie:

Mąkę wymieszajcie z masłem - najlepiej podziabać nożem. Cukier, żółtka i śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.

Rabarbar obierzcie, pokrójcie i smażcie na patelni przez 3-5 minut (podlejcie 1/4 szklanki wody). Pozostałe Wszystkie na masę wymieszajcie mikserem. 

Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy. Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Na ciasto wyłóżcie rabarbar i wylejcie masę.  W tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.

W tym czasie zróbcie bezę. Zmiksujcie białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawajcie cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie mąkę ziemniaczaną.

Przełóżcie na masę. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz beza powinna się zarumienić.  Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.



sobota, 15 czerwca 2013

Pasta z kolendry i czerwonej fasoli - prosta i pyszna!

Do kolendry trzeba się przekonać. Ale jak już pokochacie jej smak, ciężko będzie w kuchni obyć się bez tego aromatu.


Składniki:
pęczek kolendry
puszka czerwonej fasoli
czerwona papryka
150 g orzechów włoskich
oliwa
ząbek czosnku
sól
pieprz


Przygotowanie:
Pokrojoną paprykę zmiksujcie z orzechami, czosnkiem i oliwą. Oliwę dolewajcie w trakcie, kontrolując gęstość (chodzi o to, by uzyskać dość gęstą pastę). Dodajcie kolendrę, sól i pieprz. Wymieszajcie z fasolką (można ją też zmiksować i tak jest w przepisie, ale ja wolę jak fasola jest cała). Pasta kolendrowa jest idealna na kanapki lub jako przystawka. 


piątek, 14 czerwca 2013

Zupa szparagowa z kuskusem

Zupa krem ze szparagów jest prosta i pyszna.


Składniki:
2 pęczki szparagów
bulion warzywny
szafran arabski
3 łyżki kaszy kuskus
4 ziemniaki
liść laurowy
2 ziela angielskie
5 ziarenek pieprzu
sól
3 łyżki śmietany


Przygotowanie:
Szparagi obierzcie dokładnie i ugotujcie (przez około 30 minut). Ostudzone szparagi zmiksujcie na papkę. Dodajcie do gotującego się bulionu warzywnego. Pokrójcie ziemniaki. Dodajcie szafran, pieprz, liść laurowy i ziele. Jak zmiękną ziemniaki dodajcie kuskus.  Śmietanę wymieszajcie z solą i dodajcie do zupy. Rewelacja!!!


czwartek, 13 czerwca 2013

Po prostu truskawki


Uwielbiam truskawki, te polskie.... Soczyste, słodkie i aromatyczne. Wersja z dzieciństwa to truskawki słodka śmietana i cukier. Pycha....


środa, 12 czerwca 2013

Szparagi po polsku - najprostszy przepis

Szparagi po polsku to moja absolutnie ulubiona wersja szparagów.


Składniki:
szparagi
tarta bułka
masło
sól
szczypta cukru



Przygotowanie:
Szparagi obierzcie. Gotujcie w wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 20 minut. Na patelni uprażcie bułkę na maśle. Szparagi polejcie bułką i masłem. Do smaku można delikatnie posypać solą. Pycha!


wtorek, 11 czerwca 2013

Szparagi w cieście filo - prosta przekąska


Szparagowy sezon trzeba w pełni wykorzystać!


Składniki:
Ciasto philo
ser żółty  starty
szparagi
sól morska
biały pieprz
oliwa
masło
masło klarowane



Przygotowanie:
Szparagi obierzcie, jeśli końcówki są zdrewniałe to odkrójcie. Podgotujcie je przez kwadrans. Blachę nasmarujcie oliwą. 
Masło i masło klarowane w proporcji pół na pół roztopcie. Jeden płat ciast filo połóżcie na blacie. Posmarujcie go roztopionym masłem. Na niego połóżcie drugi płat ciasta philo. Ponowie posmarujcie masłem. Potnijcie na prostokąty. Na każdy prostokąt nasypcie niewielką ilość startego sera. Zawijajcie w ciasto szparagi tak, by łepek i końcówka wystawały z ciasta.


Wierzch roladek posmarujcie masłem, posypcie solą i pieprzem. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż roladki się zrumienią. Są chrupiące. Przepyszne. Dobrze obierzcie szparagi, żeby wygodnie jadło się roladki!


poniedziałek, 10 czerwca 2013

Omlet z botwiną

Nie sądziłam, że omlet z botwiną będzie tak dobry!



 Składniki:
botwina (same liście)
szalotka
4 jajka
sól
pieprz
masło
oliwa




Przygotowanie:
Botwinę umyjcie. Duści liście na łyżce oliwy aż zmięknie (5-10 minut). Szalotkę pokrójcie i wymieszajcie z jajkami, solą i pieprzem. Do botwiny dodajcie masło. Jak się rozpuści, dodajcie jajka. 


piątek, 7 czerwca 2013

Duszone polędwiczki z papryką

Polędwiczkę przygotowuje się szybko i prosto.



Składniki:
polędwiczka
2 papryki
1 łyżka klarowanego masła
plaster słoniny wędzonej
2 szalotki
 sól
pieprz




Przygotowanie:
Polędwiczkę pokrójcie na cienki plasterki. Zbijcie ręką. Słoninę pokrójcie na drobne kawałki i podsmażcie. Dodajcie polędwiczki. Smażcie po 2-3 minuty z każdej strony. Paprykę i szalotkę pokrójcie i wrzućcie na patelnię. Duście około 5-6 minut miszając od czasu do czasu. Dodajcie klarowane masło. Na koniec przyprawcie solą i pieprzem.



Polędwiczki podałam z ziemniakami. Proste jedzenie jest najlepsze.




czwartek, 6 czerwca 2013

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa są wspaniałe jako danie główne bądź dodatek do dania głównego. Wiosną i latem można wykorzystywać warzywa sezonowe.


Składniki:
2 pomidory
pęczek szparagów (obranych)
młode ziemniaki 
2 główki czosnku
2 papryki
pęczek młodej marchewki
bakłażan pokrojony wzdłuż
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Ziemniaki (nieobrane) podgotujcie z marchewką (około 10 minut). Przygotujcie  2 blachy. Na jednej pieczcie szparagi i pokrojoną, wypestkowaną paprykę z jedną główką czosnku (nada smak). Na drugiej pozostałe warzywa. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Polejcie warzywa oliwą. Posólcie, popieprzcie, posypcie ziołami.  Pieczcie w dość dobrze nagrzanym piekarniku (200-225 stopni) aż warzywa się upieką. Możecie wyviągać je partiami. Nie wszystkie upieką się w jednym czasie. Wystarczy zrobić do nich sos czosnkowy.... 


środa, 5 czerwca 2013

Tarta z rabarbarem


Tarta rabarbarowa ma wyjątkowy smak i aromat. Idealna na lato.


Składniki:
ciasto francuskie dobrze rozmrożone
2 żółtka
serek ricotta (250 g)
1/2 szklanki cukru
tłuszcz do wysmarowania blachy
1 goździk

Przygotowanie:
Rabarbar obierzcie i pokrójcie na centymetrowe kawałki. Duście go na patelni z doadatkiem 2 łyżek cukru i goździak aż zmięknie. Ciasto francuskie rozłóżcie w formie. Wyłóżcie rabarbar. Z ricotty, pozostałego cukru i żółtek zróbcie masę. Wylejcie ją na cisto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.