środa, 31 lipca 2013

Szaszłyki z krewetkami - najprostszy przepis

Grillowane mięso i warzywa smakują wybornie


Składniki:
pierś z kurczaka
krewetki tygrysie 
czerwona cebula
papryka
sól
pieprz
zioła (mogą być prowansalskie)



Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokrójcie na małe kawałki. Nadziewajcie na potyczki przekładając pokrojoną cebulą i papryką. To samo zróbcie z krwetkami. Szaszłyki z kurczaka posypce ziołami, solą i pieprzem. W przypadku krewetek wystarczy sól. Grillujcie z obu stron. Jedne i drugie robią się dość szybko. Szaszłyki z grilla są pyszne.


poniedziałek, 29 lipca 2013

Tarta z cukinią - genialna


Tarta z cukinią i fasolką jest znakomita i nie wymaga zbyt dużo pracy.


Składniki:
ciasto francuskie
mała cukinia
garść fasolki szparagowej
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bazylia
pomidorki koktajlowe
2 jajka
śmietana 18 proc. 250 ml


Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie bardzo cienko i podsmażcie na oliwie. Fasolkę ugotujcie. Ostudzoną pokrójcie na mniejsze kawałki. Formę wysmarujcie oliwą i wyłóżcie ciastem francuskim. Podpieczcie przez 5-10 minut. Na podpieczone ciasto wyłóżcie cukinię, fasolkę. Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszajcie na gładką masę. Zalejcie nią tartę. Możecie ją ozdobić pomidorkami przeciętymi na pół.


Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut aż masa stężeje. Na koniec zwiększcie temperaturę, żeby przyrumienić wierzch. Tarta z cukinią jest naprawdę dobra!!!


piątek, 26 lipca 2013

Chłodnik na ciepłe dni

Nie ma nic lepszego niż chłodnik w upalny dzień.


Składniki:
Botwina
2 ogórki
1 ogórek małosolny
3-4 rzodkiewki
ząbek czosnku
koperek
sól
jogurt naturalny


Przygotowanie:
Botwinę umyjcie, pokrójcie i ugotujcie w niewielkiej ilości wody. Ogórki pokrójcie w kostkę, rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce. Koperek drobno pokrójcie. Dodajcie wszystko do przestudzonej botwiny. Doprawcie solą i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na koniec dodajcie jogurt naturalny (może też być kefir lub zsiadłe mleko). Chłodnik to wspaniały wynalazek!

środa, 24 lipca 2013

Przekąski z ciasta filo

Znacie/lubicie ciasto filo?


Składniki:
2 płaty ciasta philo
pomidor
szczypiorek
tarty żółty ser
masło
sól
pieprz
cebula


Przygotowanie:
Płat ciasta filo posmarujcie roztopionym masłem. Połóżcie na niego drugi płat ciasta philo. Posmrujcie masłem. Ciasto pokrójcie na kwadraciki. Na każdym kwadracie układajcie: plasterek pomidora, szczypiorek pokrojony, cebulkę, starty żółty ser. Doprawcie solą i pieprzem. Z kwadracików zróbcie koperty. Starajcie się w miarę dokładnie zaklejać. Możecie wspomóc się masłem. Blachę wysmarujcie masłem. Układajcie kwadraciki zachowując odstęp. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Kopery z ciasta filo są naprawdę smaczną przekąską i na ciepło i na zimno. 



poniedziałek, 22 lipca 2013

Sos szczawiowy do ryby


Szczaw jest u nas niedoceniany. Sos szczawiowy to puszny dodatek szczególnie do ryb.


Składniki:
szczaw
cebula
2 pomidory
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa


Przygotowanie:
Na oliwie podsmażcie drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajcie szczaw i pomidory. Doprawcie solą i pieprzem. Duście wszystko około 5-7 minut. Ja podałam z pstrągiem z grilla. Smacznego!


piątek, 19 lipca 2013

Deser z czereśni

Kocham czereśnie. Jasne i ciemne. Duże, soczyste słodkie. Czereśniowy deser jest pyszny.


Składniki:
1/2 kg czereśni
2 łyżki cukru trzcinowego
śmietana 18 (250 ml)
2 łyżki serka mascarpone


Przygotowanie:
Czereśnie, śmietanę i cukier zmiksujcie. Możecie wcześniej je wydrylować. Ja mam inny sposób. Przekładam zmiksowaną masę na durszlak i "odcedzam" pestki. Do masy bez pestek dodajcie mascarpone. Włóżcie do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

środa, 17 lipca 2013

Smażony bób

Czas na bób.


Składniki:
Ugotowany bób
oliwa
czosnek
sok z 1/2 limonki
szalotka
sól
pieprz
ser typu parmezan



Przygotowanie:
Ugotowany bób zalejcie sokiem z limonki, Dodajcie 2 ząbki czosnku (pokrójcie lub wyciśnijcie), drobno pokrojoną szalotkę. Odstawcie na noc do lodówki. Na patelni rozgrzejcie oliwę. Wrzućcie bób. Doprawcie solą i pieprzem. Podsmazajcie aż będzie ciepły lub rumiany - zależy jak wolicie. Posypcie utartym serem. Podawajcie na ciepło. Boskie!

wtorek, 16 lipca 2013

Fasola mamut - najprostszy przepis

Mam słabość do fasli, fasolek i grochów. Fasola mamut to jedna z moich ulubionych.



Składniki:
fasola mamut
sól
tarta bułka
masło

Przygotowanie:
Fasolę umyjcie i ugotujcie (około 20 minut z dodatkiem soli). Musicie sprawdzić czy jest już miekka. Bułkę tartą usmażcie na patelni na maśle. Jak będzie rumiana polejcie nią fasolę. Faslola mamut po polsku to idalny dodatek do mięsa.

poniedziałek, 15 lipca 2013

Carpaccio z pieczarek - prosty przepis

W moim domu nigdy nie jadało się pieczarek na surowo. Mimo to tak przygotowane pieczarki smakują mi.


Składniki:
świeże pieczarki
ocet balsamiczny
szczypiorek
sól
pieprz
kapary
oliwa



Przygotowanie:
Pieczarki obierzcie i pokrójcie na jak najdrobniejsze plasterki. Posólcie, popieprzcie. Dodajcie pokrojony szczypiorek i kapary. Zalejcie octem balsamicznym i łyżką oliwy. Odstawcie na jeden dzień do lodówki. Tak przygotowane pieczarki smakują naprawdę świetnie same lub jako dodatek. 


niedziela, 14 lipca 2013

Bella beza - beza z malinami - błyskawiczny przepis



To moja wersja słynnej bezy Pavlovej. 


Składniki:
2 małe spody bezowe (w większości cukierni można je kupić)
maliny (umyte i osuszone)
śmietana kremówka (250 ml)
3 łyżki sera mascarpone
1/2 łyżki cukru pudru



Przygotowanie:
Śmietanę ubijcie z cukrem pudrem. Jak będzie dość gęsta dodajcie mascarpone i kilka rozgniecionych malin. Zmiksujcie.


Na spodzie bezowym ułóżcie kilka malin i przykryjcie masą (wykorzystajcie 80 proc. masy). Ułóżcie drugi spód. Na wierzchu posmarujcie go pozostałą masą i u dekorujcie malinami. Wstawcie do lodówki na 2-3 godziny. 


piątek, 12 lipca 2013

Polędwiczki w sosie kurkowym


Sos z kurek to jeden z najlepszych dodatków do mięsa.


Składniki:
polędwiczka
kurki
3 szalotki
1/2 szklanki białego wina
sól
pieprz
masło 
oliwa


Przygotowanie:
Kurki oczyśćcie i duście wraz z drobno pokrojoną cebulą na maśle i oliwie. Polędwiczkę pokrójcie i rozbijcie ręką. Obsmażcie na maśle i oliwie z 2 stron. Popieprzcie. Przełóżcie do rondelka. Zalejcie winem. Duście przez chwilę  i dodajcie kurki. Doprawcie solą. Duście jeszcze 5-10 minut. Polędwiczka z sosem z kurek smakuje rewelacyjnie!


czwartek, 11 lipca 2013

Kompot rabarbarowo-jabłkowy z lipą

Pamiętacie z dzieciństwa kompoty?


Składniki:
obrany rabarbar
3-4 jabłka
miód
kwiat lipy



Przygotowanie:
Rabarbar i pokrojone jabłka gotujcie przez 20 minut. Po 10 minutach dodajcie 2-3 łyżki suszonej lipy. Jak ugotujecie kompot dodajcie miód. Dodajcie tyle miodu, żeby kompot Wam smakował ;)

środa, 10 lipca 2013

Jajecznica z kurkami z małymi cukiniami

Sezon na kurki i cukinie rozpoczęty.


Składniki:
4-5 małych cukinii
1 szalotka
1/2 kg oczyszczonych kurek
3-4 jajka
sól
pieprz
masło
masło klarowane
oliwa



Przygotowanie:
Cukinie smażcie w całości lub przekojone na pół na oliwie z dodatkiem masła klarowanego. Przyprawcie solą i pieprzem. Duście około 5-7 minut. Możecie przyrumienić, jeśli lubicie. Na patelni wymieszajcie masło z masłem klarowanym i smażcie kurki. Po minucie dodajcie posiekaną szalotkę. Po około 5 minutach kurki powinny być usmażone. Dodajcie jajka z solą  i pieprzem. Jajecznica z kurkami jest boska!




poniedziałek, 8 lipca 2013

Smażone liście buraków z czosnkiem

Buraki liściaste to idealne rozwiązanie dla miłośników buraków. Idealnie zastępują szpinak.


Składniki:
buraki liściaste
2 ząbki czoasnku
czerwona cebula
sól
pieprz
oliwa




Przygotowanie:
Liście buraków pokrójcie na drobne kawałki. Smażcie je na oliwie. Dodajcie porkojony czosnek i cebulę. Smażcie jeszcze 5 minut. Przyprawcie solą i pieprzem. Buraki liściaste świetnie smakują na ciepło i na zimno.

piątek, 5 lipca 2013

Prosta tortilla na śniadanie

Tortilla jest bardzo prosta do wykonania i można pozbyć się resztek np. ziemniaków z poprzedniego dnia.


Składniki:
3-4 ugotowanie ziemniaki
3 jajka
szczypiorek
sól
pieprz
masło klarowane
papryka mielona - jak ktoś lubi



Przygotowanie:
Ziemniaki drobno pokrójcie i podsmażcie na maśle. Jak będą lekko przyrumienione zalejcie rozmąconymi jajkami. Posólcie, popieprzcie, dodajcie pokrojony szczypiorek. Posypcie papryką. Czekajcie aż jajka zaczną się ścinać. Zręcznie ;) przerzućcie tortillę na drugą stronę. Po 2 minutach będzie gotowa!


czwartek, 4 lipca 2013

Sałatka z bobu


Bób króluje teraz w moim menu. Dziś sałatka z bobu.



Składniki:
bób
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
kolendra
sok z 1/2 limonki
sól
oliwa

Przygotowanie:
Ugotujcie bób. Cebulę pokrójcie drobno i zalejcie sokiem z limonki. Po 10 minutach wymieszajacie z bobem. Pokrójcie drobniutko czosnek i zalejcie go oliwą. Dodajcie odrobinę soli i posiekaną kolendrę. Pastę czosnkowo-kolendrową wymieszajcie z bobem. Sałatka z bobem najlepsza jest na drugi dzień. 



środa, 3 lipca 2013

Mus truskawkowo porzeczkowy

Mus z truskawek i porzeczek to idealne połączenie - truskawki już się kończą, porzeczki zaczynają.

Składniki:
0,25 kg truskawek
0,10 kg czerwonych porzeczek
cukier trzcinowy
śmietana kremówka 250 ml
2 łyżki mascarpone


Przygotowanie:
Śmietanę ubijcie. Rozbijcie owoce, dodajcie cukier (tyle ile potrzebujecie), dodajcie mascaropne i połączcie ze śmietaną (ci, którzy lubią gęste desery, mogą dodać żelatynę). Odstawcie do lodówki na 2 godziny. Mus porzeczkowo truskawkowy jest idealnym letnim deserem.

wtorek, 2 lipca 2013

Zielony groszek z domowym pesto

Jeśli lubicie świeży zielony groszek, ten przepis będzie dla Was!


Składniki:
zielony groszek
sól
domowe pesto (przepis znajdziecie tu)





Przygotowanie:
Ugotujcie groszek - około 15 minut. z dodatkiem soli. Po wyjęciu z wody polejcie pesto. Jest delikatny i aromatyczny. Pyszny. To połączenie to smak tego lata.

poniedziałek, 1 lipca 2013

Domowe pesto bez orzeszków piniowych

Uwielbiam bazylię  i domowe pesto. Łatwo je zrobić w domu.


Składniki:
Bazlia (ja wybrałam zwykłą, czerwoną i cytrynową)
Mielone orzechy laskowe
ząbek czosnku
sól
ser typu parmezan (tarty, łyżka)
oliwa (ja wybrałam olej z orzechów włoskich)

Przygotowanie: 
Wszystkie składniki miksujemy.