piątek, 30 sierpnia 2013

Pyszny deser z gruszek i brzoskwiń z kremem budyniowym


Desery gruszkowo-brzoskwiniowe należą do moich ulubionych.


Składniki:
kg gruszek
kilogram brzoskwiń
pół szklanki białego wina
borówki
pól litra mleka
budyń waniliowy


Przygotowanie:
Gruszki obierzcie, usuńcie gniazda nasienne. Brzoskwinie wypestkujcie. Przełóżcie do formy. Zalejcie winem. Posypcie borówkami. Pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotujcie budyń wg przepisu na opakowaniu. Zalejcie nim owoce i zapiekajcie jeszcze przez 20 minut. Deser gruszkow-brzoskwiniowy z budyniem może nie wygląda najlepiej, ale jest pyszny. 


czwartek, 29 sierpnia 2013

Grillowana cukinia - pyszna!

Cukinia z grilla z po prostu pyszna. Spróbujcie!


Składniki:
cukinia
ocet balsamiczny
oliwa
sól
oliwki
pomidorki koktajlowe
anchopis


Przygotowanie:
Cukinię wypestkujcie, pokrójcie na małe kawałki. Zalejcie 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami octu balsamicznego. Posólcie. Wymieszajcie. Układajcie na rozgrzanym grillu. Przewracajcie, by cukinia była zrumieniona równomiernie. Jak zmięknie, zdejmijcie cukinię z grilla. Nadziewajcie na wykałaczki, dodając oliwki, anchois i pomidory. Ale sama grillowana cukinia bez dodatków też jest pyszna. 


środa, 28 sierpnia 2013

Cukinia w sosie szałwiowym - prosty przepis

Lubicie cukinię? To duszoną w sosie pomidorowo-szałwiowym pokochacie!


Składniki:
2 średnie cukinie
2 szalotki
ząbek czosnku
2-3 listki szałwi
oliwa
pomidory całe (mogą być z puszki, ale bez skórki)
sól
pieprz
tymianek
oregano
ocet balsamiczny


Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie na małe kawałki i smażcie na oliwie tak długo aż się zrumienią. Na koniec dodajcie pokrojone czosnek i cebulę. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Pomidory z puszki wymieszajcie z pokrojoną szałwią, oregano i tymiankiem. Doprawcie solą i pieprzem. Polejcie cukinię. Zapiekajcie przez około 30 minut w temp. 200 stopni. Raz na jakiś czas mieszajcie. Na koniec dodajcie odrobinę octu balsamicznego. Zapiekana cukinią smakuje świetnie.

czwartek, 22 sierpnia 2013

Genialna zapiekanka z cukinii


Zapikanki z cukinii można robić na 1000 sposobów. Oto jeden z nich.


Składniki:
średniej wielkości cukinia
cebula
buraki liściaste (można zastąpić szpinkiem)
pomidory, papryka
ser halloumi
świeże zioła (bazylia, oregano, tymianek)
sól
pieprz
ciasto filo
oliwa
masło


Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie na cienki plasterki i posmażcie na oliwie z pokrojoną cebulą. Doprawcie solą i pieprzem. Buraki liściaste zblanszujcie. Ser halloumi pokrójcie na małe kawałki. Posiekajcie zioła. Pomidory i paprykę pokrójcie na małe kawałki. Masło rozstopcie. Płat ciasta filo posmarujcie roztopionym masłem i złóżcie na pół. Jeszcze raz posmraujcie. Powtórzecie czynność z kolejnym płatem ciasta. Formę posmarujcie masłem. Przełóżcie ciasto filo. Na cieście ułóżcie cukinię. Posypcie ziołami. Teraz warstwa sera halloumi.  Przygotujcie kolejny kawałak ciasta filo. Przełóżcie zblanszowane buraki. Doprawcie solą i pieprzem. Dodajcie pomidory i paprykę. Na wierzch dajcie ciasto filo. Koniecznie z wierzchu posmarujcie masłem. Pieczcie w temperaturze 180-200 stopni aż ciasto się mocno zrumieni. Zapiekanka z cukinii z ciastem filo jest genialna, nawet jeśli ciasto się trochę kruszy ;)




środa, 21 sierpnia 2013

Shish kebab w dwóch wersjach

Jagnięcina to niedoceniane mięso. Tymczasem smażone, bądź z grilla smakuje świetnie. 


Składniki:
1 kg mielonej jagnięciny
sól
pieprz
jajko
kminek
papryka mielona słodka
świeża kolendra
sok z cytryny
chili
2 szalotki
2 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Cebulę drobno pokrójcie, czosnek przeciśnijcie przez praskę. Wymieszajcie z mięsem i przyprawami. Dodajcie jajko i jeszcze raz wymieszajcie. W pierwszej wersji porobiłam małe kotleciki i usmażyłam. W drugiej wersji zrobiłam shish kebab - tylko zrezygnowałam z formy szaszłyka.  Jagnięcina jest fantastyczna. 


wtorek, 20 sierpnia 2013

Deser gruszkowo-brzoskwiniowy z mascaropne


Sezon na gruszki i brzoskwinie w pełni. Do dzieła!


Składniki:
1/2 kg  brzoskwiń
3/4 kg gruszek
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki borówek
rodzynki
płatki migdałowe
cukier trzcinowy
cynamon, kardamon, laska wanilii
mascaropne
2 łyżki śmietany
szafran



Przygotowanie:
Brzoskwinie i gruszki przygotujcie zgodnie z przepisem, który znajdziecie tu. Oczywiści bez ryżu. Gruszek i brzoskwiń możecie przygotować więcej i tylko zmieniać bazy, mając codziennie inny deser.
Szafran wymieszajcie ze śmietaną. Po 10 minutach śmietanę wymieszajcie z mascarpone. Masę przełóżcie do miseczek, a  na wierzchu ułóżcie brzoskwinie i gruszki. Pycha!

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta z serem pleśniowym fasolką szparagową i burakami liściastymi - pyszna

Uwielbiam fasolkę szparagową, buraki liściaste i tarty ;)


Składniki:
opakowanie ciasta kruchego
ugotowana fasolka szparagowa
zblanszowane buraki liściaste
ser pleśniowy
świeże zioła: kolendra, bazylia, tymianek, oregano, werbena cytrynowa
śmietana 18 proc.  125 ml
2 jajka
sól
pieprz
oliwa



Przygotowanie:
Formę nasmarujcie oliwą. Wyłóżcie kruchym ciastem. Wstawcie do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika na ciasto wyłóżcie pokrojoną fasolkę szparagową, buraki liściaste. Rozkruszcie ser pleśniowy i posypcie tartę. Zioła pokrójcie i posypcie wierzch. Z jajek i śmietany ubijcie gładkę masę. Doprawcie solą i pieprzem. Masą zalejcie tartę.Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 na około 25 minut aż masa stężeje. Tarta z serem pleśniowym i fasolką szparagową jest pyszna!



piątek, 16 sierpnia 2013

Gruzińska sałatka z buraków

Kocham buraki i sałatki z buraków - na słodko i wytrawne.


Składniki:
3-4 ugotowane i obrane buraki
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
szalotka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
świeża kolendra
oliwa


Przygotowanie:
Buraki pokrój na "sałatkowe" kawałki. Pokrój kolendrę i szalotkę. Dodaj do buraków. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do buraków. Posyp orzechami włoskimi. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2-3 łyżki oliwy. Wymieszaj. Sałatka z buraków po gruzińku jest fenomenalna. To moja ulubiona sałatka z buraków.


czwartek, 15 sierpnia 2013

Tarta ze śliwkami na cieście filo

Tarta śliwkowa jest prosta w przygotowaniu i pyszna.


Składniki:
śliwki
ciasto filo
śmietana 18 proc. - 125 ml
3 jajka
cukier - 2-3 łyżki
masło


Przygotowanie:
Śliwki przekrójcie na pół i wypestkujcie. Jeden płat ciasta philo przesmarujcie roztopionym masłem. Połóżcie na niego drugi płat ciasta fillo i jeszcze raz przesmarujcie masłem. Ciasto złóżcie na pół i przełóżcie do posmarowanej masłem formy. Z wierzchu ciasto posmarujcie masłem. Ułóżcie śliwki. Śmietanę, cukier i jajka rozbijcie na gładką masę. Zalejcie nią śliwki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż masa stężeje, a ciasto filo się zarumieni. Tarta ze śliwkami jest rewelacyjna. 


środa, 14 sierpnia 2013

Deser brzoskwiniowo-gruszkowy z ryżem


Deser z brzoskwiń i gruszek jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.


Składniki:
1/2 kg  brzoskwiń
3/4 kg gruszek
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki borówek
rodzynki
płatki migdałowe
cukier trzcinowy
cynamon, kardamon, laska wanilii
ryż


Przygotowanie:
Gruszki obierzcie, usuńcie gniazada nasienne. Brzoskwinie wypestkujcie. Przełóżcie do naczynia do pieczenia. Zalejcie winem, posypcie cukrem (tyle ile lubcie), rodzynkami, płatkami migdałowymi, borówkami. Laskę wanilii pokrójcie na drobne kawałki, posypcie owoce, dodajcie cynamon i kardamon. Wstawcie do piekarnika. Pieczcie w 180 stopniach aż zmiękną owoce. Ugotujcie ryż według przepisu na opakowaniu. Przełóżcie ryż do salaterek. Na wierzch połóżcie owoce. Polejcie sosem z pieczenia. Deser gruszkowo-brzoskwiniowy jest pyszny. Nie przesadzajcie tylko z cynamonem i kardamonem, żeby nie zdominowały smaku,


wtorek, 13 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa z migdałami i chili

Fasolka szparagowa z midałami i chili to jedno z najbardziej zaskakujących połączeń. Spróbujcie sami!


Składniki:
fasolka szparagowa
płatki migdałowe
sproszkowane chili
sól
oliwa
sok z cytryny


Przygotowanie:
Fasolkę ugotujcie w osolonej wodzie (około 15 minut). Płatki migdałów uprażcie na patelni. Jak będą złote dodajcie chili (apeluję o rozsądek) i kilka kropel soku z cytryny. Doprawcie solą. Dodajcie fasolkę. Wymieszajcie. Polejcie oliwą.


Fasolka szparagowa w migdałach jest pyszna. Pamiętajcie, by nie przesadzić z chili.

poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sałatka z fasoli - przepis

Jeśli lubicie fasolę, ta prosta sałatka z fasoli z pewnością Wam posmakuje!


Składniki:
Fasola
Koperek
Pomidor
Orzechy włoskie
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sól
Pieprz


Przygotowanie:
Fasolę ugotujcie (około 20 minut w osolonej wodzie) i pokrójcie na mniejsze kawałki. Pokrójcie pomidora, koperek. Orzechy posiekajcie. Dodajcie do fasolki. Ocet balsamiczny wymieszajcie z oliwą. Doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie z fasolą. Sałatka z fasoli może zastąpić obiad. Jest pyszna. 


sobota, 10 sierpnia 2013

Groszek


Grosze cukrowy z własnego agródka.


Co z niego zrobić?




czwartek, 8 sierpnia 2013

Tarta cytrynowa - przepis

Uwielbiam słodkości. Ostatnio naszła mnie ochota na tartę cytrynową z bezą.



Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
kostka masła
2 zółtka
150 ml kremówki
3 łyżki cukru



Składniki na masę cytrynową:
skórka otarta z 2 cytryn
sok z dwóch cytryn
sok z 1/2 pomarańczy
125 ml kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru



Składniki na bezę:
5 białek
3/4 szklanki cukru pudru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąkę wymieszajcie z masłem - najlepiej podziabać nożem. Cukier, żółtka i śmietanę wymieszajcie aż powstanie masa i dodajcie do mąki. Szybko zaróbcie na gładkie ciasto i wstawcie do lodówki na 2 h.

Wszystkie składniki na masę wymieszajcie mikserem. Dodatkowo dodałam prawdziwą wanilię do smaku.

Ciasto rozwałkujcie. Przełóżcie do wysmarowanej formy. Poróbcie dziurki widelcem i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Masę cytrnową wylejcie na ciasto i w tej samej temperaturze podpiekajcie około 15 minut. Musi zgęstnieć.

W tym czasie zróbcie bezę. Zmiksujcie białka (na dość wysokich obrotach, możecie dodać szczyptę soli). Stopniowo dodawajcie cukier puder. Jak już piana będzie gęsta, dodajcie mąkę ziemniaczaną.

Przełóżcie na masę cytrynową. Podpiekajcie około 10 minut. Możecie zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Z zewnątrz beza powinna się zarumienić.  Z tych składników wyszły mi 2 tarty o średnicy około 24 cm.



Jeśli lubicie tarty wystrawne polecam Wam tartę z botwiną.

środa, 7 sierpnia 2013

Surówka z rzodkiewki - pyszna!

Rzodkiewka to wdzięczna, może trochę nietypowa baza wielu potraw.


Składniki:
5-6 rzodkiewek
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
pieprz

Przygotowanie:
Rzodkiewkę zetrzyjcie na tarce. Polejcie 2-3 łyżkami octu balsamicznego, 2 łyżkami oliwy. Posypcie pieprzem. Wymieszajcie. Odstawcie do lodówki na jeden dzień. Będziecie zaskoczeni jak smakuje surówka z rzodkiewki!


wtorek, 6 sierpnia 2013

Tacos - pyszne i proste danie - kuchnia meksykańska


Jeśli lubicie kuchnię meksykańską, tacos jest dla Was!


Składniki:
opakowanie muszelek do tacos
papryka
3/4 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
puszka czerwonej fasoli
ser żółty
cebula
 2 ząbki czosnku
przyprawy do kuchni meksykańskiej


Przygotowanie:
Fasolę z puszki podgrzejcie w rondelku. Mięso podsmażcie z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Dodajcie pokrojoną paprykę i żółty ser. Przyprawcie. Muszelki podgrzejcie na patelni lub grillu. 



 Możecie mięso wymieszać z fasolą i mieszanką napełnić muszelki, lub muszelki napełnić mięsem i polać fasolą. W obu konfiguracjach tacos smakują znakomicie!