czwartek, 31 października 2013

Zapiekanka z cukinii, dyni i kaszy gryczanej


Składniki:
cukinia
dynia
kasza gryczana
cebula
oliwa
parmezan
sól
pieprz
ząbek czosnku
kolendra


Cukinię pokrójcie i podsmażcie na oliwie. Dodajcie kolendrę. Przyprawcie solą i pieprzem. Wysypcie na blachę. 


Na cukinię połóżcie ugotowaną kaszę gryczaną wymieszaną z podsmażoną cebulą i czosnkiem. 


Ugotujcie dynię. Przełóżcie na kaszę. Na wierzch połóżcie parmezan i zapieczcie (200 stopni, 20 minut)


środa, 30 października 2013

Grillowane radiccio

Fantastyczny pomysł na radiccio.


Składniki:
Radiccio
Oliwa
Orzechy włoskie
Sól
Pieprz


Przygotowanie:
Sałatę posmarujcie oliwą i grillujcie z 2 stron. Jak ostygnie, pokrójcie. Dodajcie pokrojone orzechy. Doprawcie solą i pieprzem. 



wtorek, 29 października 2013

Filet z kaczki z suszonymi pomidorami


Składniki:
2 filety z kaczki
garść suszonych pomidorów koktajlowych
szalotka
marsala
sól
pieprz
oliwa


Przygotowanie:


Przygotowanie:
Na oliwie podsmażcie filety. Pokrójcie cebulę. Podsmażcie obok na patelnie. Dodajcie pomidorki. Zalejcie marsalą. Duście około 20 minut na wolnym ogniu. Pycha!


poniedziałek, 28 października 2013

Makaron z dynią


W mojej kuchni dyniowe szaleństwo...


Składniki:
pół małej dyni
cebula
parmezan
pieprz
makaron
oliwa
sól


Przygotowanie:
Dynię obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Smażcie ją na oliwie.
Cebulę pokrójcie i zrumieńcie na oliwie (na innej patelni).



Dynię połączcie z cebulą. Doprawcie solą i pieprzem. Dodajcie parmezan. Makaron ugotujcie według przepisu. Makaron z sosem dyniowym jest wspaniały.


piątek, 25 października 2013

Grzyby z ziemniakami - klasyczny przepis

Grzyby smakują wspaniale jak sa prosto przygotowane.


Składniki:
1 kg obranych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, maślaki)
cebula
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
ziemniaki ugotowane w mundurkach
oliwa
masło

Przygotowanie:
Grzyby pokrójcie i smażcie z drobno pokrojoną cebulką na maśle i oliwie przez około 20 minut. Na koniec przyprawcie solą, pieprzem, dodajcie 2 łyżki śmietany i smażcie jeszcze 10 minut. Podawajcie z ziemniakami.
PS nie musicie wcześniej gotować ziemniaków ani smażyć ich przez 40 minut. To zabija ich smak. Musicie tylko uważać, by nie zaplątał się trujący grzyb...

czwartek, 24 października 2013

Zupa dyniowa z małżami

Kocham zupy dyniowe, ale powoli kończą mi się pomysły na nowe warianty. Tym razem wersja z małżami.


Składniki:
dynia
małże (ja kupuję mrożone)
cebula
mleko kokoswe (mała puszka)
sól
pieprz
chili
grzybki mun
oliwa


Przygotowanie:
Cebulę pokrójcie w kostkę. Obraną dynię pokrójcie jak najdrobniej i podsmażcie w rondlu razem z cebulą na oliwie. Zalejcie wodą. Dodajcie garść małży i grzyby mun. Gotujcie około 20 min. Przyprawcie. Na koniec dodajcie mleko kokosowe. Pycha.



środa, 23 października 2013

Grillowana makrela - tanie i smaczne




Makrela to tania i smaczna ryba. Nie tylko wędzona smakuje świetnie.


Składniki:
1 kg świeżych makreli
bazylia
sól
pieprz
papryka mielona


Przygotowanie:
Nadziejcie makrelę bazylią. Posólcie, popieprzcie i posypcie sproszkowaną papryką. Grillujcie przez około 20 minut raz na jakiś czas odwaracając ryby. Makrela z grilla jest zaskakująco pyszna i w ogóle nie przypomina tłustej wędzonej makreli.


wtorek, 22 października 2013

Sałata z awokado

Kto jada sałatki ten piękny i gładki :)


Składniki:
mix sałat
bardzo dojrzałe awokado
czerwona cebula
pomidor
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie:
Na sałatę połóżcie awokado - ja wyciągam pestkę, kroję nożem w kostkę i łyżeczką wygarniam ze skórki. Pokrójcie drobno pomidora. Polejcie sokiem z cytryny, oliwą. Doprawcie solą i pieprzem. Posypcie pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą. Pycha!


poniedziałek, 21 października 2013

Ziemniaki z patelni - jesienna potrawa

Uwielbiam smażone ziemniaki. To idealna potrawa na jesień.


Składniki:
3/4 kg ugotowanych ziemniaków
cebula, chili
suszone pomidory
kiełbasa
sól, pieprz, zioła
szczypior
ser parmezan
oliwa


Przygotowanie:
Ziemniaki pokrójcie w grube plastry i smażcie na oliwie. Dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę i odrobinę chili. Jak cebula zacznie się rumienić, dodajcie suszone pomidory, szczypior, przyprawcie solą, pieprzem i ziołami  - takimi jakie lubicie. Na koniec dodajcie cienkie płatki parmezanu. Smażone ziemniaki są naprawdę pyszne.

piątek, 18 października 2013

Marynowane jajka

Pikle z jajek? Są świetne!


Składniki:
5-6 ugotowanych na twardo jajek
sól
pieprz ziranisty
ziele angielskie
liść laurowy
1 goździk
ocet
liście bazylii


Przygotowanie:
1/4 szklanki octu zagotujcie z 2 szklankami wody (proporcje możecie zmienić w zależności od tego ja mocne zalewy lubicie). Dodajcie 1 łyżeczkę soli, 5 ziarenek pieprzu, goździk, 3 ziela nagielskie, liść laurowy. Jak zalewa wystygnie zalejcie nią jajka. Na wierzch połóżcie 2-3 liście bazylii. Trzymajcie w lodówce. Do jedzenia jajka nadają się po 2-3 dniach. Są idealne na kanapki, jako dodatek do sałatek, bądź przekąska. 


czwartek, 17 października 2013

Zupa śródziemnomorska

Zupa śródziemnomorska z pieczonych warzyw to idealna zupa dla wegetarian.


Składniki:
pieczone warzywa. Przepis TU.
oliwa
sól
pieprz
nasiona dyni, słonecznika
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie


Przygotowanie:
Warzywa wrzućcie do garnka. Zalejcie wodą. Doprawcie pieprze, liściem laurowym, zielem angielskim. Dodajcie oliwę (nie żałujcie oliwy). Na patelni uprażcie nasiona. Dodajcie do zupy. Gotujcie 20 minut. Możecie miksować. Ja wolę jak czuć kawałki warzyw. 

środa, 16 października 2013

Tuńczyk w tęgim sosie węgorzowym


Uwielbiam tuńczyka. Ten przepis zwali Was z nóg. Niebo w gębie!





Składniki:
solidny kawał tuńczyka - około 1 kg
2 nieduże węgorze
włoszczyzna (bez kapusty)
cebula
2 ząbki czosnku
butelka czerwonego wytrawnego wina
cabernet sauvignon
nieco ziół prowansalskich
ziele angielskie
pieprz
liść laurowy
kwiat muszkatołowy
sól





 Weźmij 2 nieduże węgorze. Pozbaw je śluzu za pomocą octu, gorącej wody i ręczników papierowych. Wypatrosz. Ponownie umyj. Podziel na dzwonka. Ułóż w szerokim rondlu z grubym dnem. Oczyszczoną włoszczyznę pokrój w grube plastry (2 marchewki, 2 pietruszki, ćwiartka selera). Warzywa nie mają nadawać smaku tylko uzupełniać sos).
Zalej winem. Dorzuć płaską łyżeczkę soli. Dodaj cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, posiekane z grubsza ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, płaską łyżeczkę ziół prowansalskich, 5-10 ziaren pieprzu czarnego, 1 osnówkę muszkatołową. Przykryj i duś na wolnym godniu przynajmniej 1,5 godziny, tak by ryba była ugotowana a sos nieco zgęstniały. Gdyby za dużo sosu wyparowało, systematycznie dolewaj wody.

Po uduszeniu przelej najpierw przez rzadkie sito, potem przez gęste. Do nowego rondelka wlej sos i na minimalnym ogniu odparowuj delikatnie. W tym czasie pokrój tuńczyka na plastry grubości 1,5-2 cm. Posyp solą i oprusz czarnym lub białym pieprzem. Grilluj (wystarczy elektryczny grill) z dwóch stron lub usmaż na patelni.
Spróbuj sosu i wyrównaj równowagę soli i pieprzu.
Polej zagęszczonym sosem zgrillowane płaty tuńczyka. Podawaj natychmiast.

Polecam alzacki riesling, muscadet znad Loary, gewurztraminer, sylvaner i petit chablis. Wino powinno być raczej mineralne z niezbyt rozbudowanym bukietem ze względu na wybitną wyrazistość sosu.

Węgorza należy wydostać z sita. Opłukać, nacinać skórę na dole i wydostać mięso (tylko palcami). Ugotować niewielkie czerwone buraczki, wystudzić i pokroić na cienkie plasterki. W szklanej ozdobnej misie układać na przemian buraczki, mięso węgorza, zalać galaretą (wg przepisu z opakowania żelatyny  - na szklankę żelatyny dodać 50 g madery bądź porto). Zalać i schłodzić. Podawać na przystawkę.  



wtorek, 15 października 2013

Kaczka z jabłkami - prosty przepis


Kaczka nadziewana jabłkami to prosty przepis. Efekt - wspaniały!


Składniki:
kaczka
1 kg kwaśnych obranych, pokrojonych jabłek
majeranek
sól
papryka słodka


Przygotowanie:
Kaczkę natrzyjcie majerankiem, solą i papryką (również od środka). Wnętrze wypełnijcie posolonymi babłkami. Zepnijcie dziurę wykałaczką.


Pieczcie w temp. 160-180 stopni przez około godzinę. 
Kaczkę podałam z usmażonymi jabłkami. 


poniedziałek, 14 października 2013

Jabłka w cieście - pycha!

Jabłka w kruchym cieście są wspaniałe. Trudno przestać jeść...


Składniki:
4 obrane i wydrążone jabłka
konfitura (ja użyłam śliwkowej)
oliwa lub masło klarowane

ciasto:
30 dag mąki pszennej
20 dag mąki kasztanwej
szczypta soli
2 żółtka
1 kostka masła
1 filiżanka cukru (o pojemności 200 ml)
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 białko


Przygotowanie:

Masło posiekajcie z mąką. Dodajcie pozostałe składniki na ciasto i wyróbcie na gładką masę. Odstawcie do lodówki na dwie godziny.
Rozwałkujcie ciasto na stolnicy wysypanej mąką. Jabłka pokrójcie w 2-cm plastry z dziurką. Układajcie na rozwałkowanym placku. Dziurkę w jabłku wypełnijcie konfiturą. Następnie jabłko obłóżcie ciastem. Jabłka w cieście układajcie na blasze wysmarowanej tłuszczem w odległości około 2 cm od siebie. Wierzch możecie posmarować oliwą lub możecie położyć kawałek masła klarowanego. Będą ładnie zrumienione. Pieczcie w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i zapiekajcie jeszcze przez 10 minut. Rozkosz!!! Z kwaśną śmietaną smakują jeszcze lepiej.



piątek, 11 października 2013

Pieczone warzywa

Uwielbiam pieczone warzywa. Sezonowo zmieniam tylko na te, które można właśnie zebrać z ogródka. 


Składniki:
2 papryki
dynie (różne rodzaje)
cukinia
cebula
czosnek
kalafior
2 pomidory
3 marchewki
tymianek
zioła prowansalskie
sól
pieprz
oliwa z oliwek


Przygotowanie:
Warzywa umyjcie, pokrójcie na małe kawałki. Posypcie ziołami, solą i pieprzem. Zalejcie oliwą. Wymieszajcie. Przełóżcie na blachę. Pieczcie w temp. 200-225 stopni przez około 40 min- 1 godzinę. Smakują obłędnie z sosem czosnkowym. Lub w zupie. Przepis na zupę w poniedziałek. 


czwartek, 10 października 2013

Makaron z sosem truflowym

Makaron z sosem truflowym to błyskawiczne i pyszne danie.


Składniki:
opakowanie świeżego makaronu
sos truflowy 
parmezan
sól
pieprz


Przygotowanie:
Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajcie odrobinę soli. Zetrzyjcie odrobinę parmezanu. Na talerze nakładajcie porcję makaronu, łyżkę sosu truflowego i parmezan. Możecie do smaku doprawić białym pieprzem. Aromat niesamowity. 


środa, 9 października 2013

Zapiekanka z dyni


Sezon na dynie w pełni. W tym roku oczy cieszy wyjątkowa różnorodność jej odmian.


Składniki:
dynia (ja użyłam makaronowej)
cebula
papryczka chili
sól
pieprz
szpinak
pomidor
2 ugotowane ziemniaki
2 ząbki czosnku
śmietana
jajko
parmezan
zioła (tymianek, bazylia, estragon)


Przygotowanie:
Obraną dynię pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie z pokrojoną cebulką i papryczką chili. Na koniec dodajcie pokrojone zioła.
Formę do zapiekania nasmarujcie tłuszczem. Dno wyłóżcie pokrojonymi w plastry ziemniakami. Na ziemniaki położcie szpinak z czosnkiem. Kolejną warstwę zróbcie z pomidorów. Na koniec dynia. Ze śmietany, jajka i pierzu i soli zróbcie sos. Zalejcie nim zapiekankę. Na wierzch zetrzyjcie parmezan. Pieczcie w temeraturze 180 stopni przez pół godziny.