piątek, 29 listopada 2013

Pieczeń w starym stylu




Składniki:
karkówka bez kości
2 cebule
główka czosnku
liście laurowe
majeranek
pieprz
sól
ziele angielskie
oliwa
woda
gorczyca
rozmaryn


Przygotowanie:
Mięso natrzyjcie oliwą z przyprawami. Cebulę i czosnek pokrójcie i połóżcie na mięso. Do brytfanny nalejcie odrobinę wody (1 cm wysokości). Pieczcie około 2 godzin, tak by mięso było mięciutkie. 


środa, 27 listopada 2013

Wołowina z serem pleśniowym

Kocham wołowinę. Tym razem z serem pleśniowym.


Składniki:
polędwica wołowa
ser pleśniowy
wino
oliwa
masło
sól, pieprz


Przygotowanie:
Polędwicę pokrójcie na plastry. Rozbijcie ręką każdy plaster. Na patelni rozgrzejcie oliwę z masłem.


Obsmażcie polędwicę z jednej i z drugiej strony. Połóżcie na każdym kawałku odrobinę sera pleśniowego. Przykryjcie pokrywką i duście około 10 minut. Na koniec delikatnie posólcie i popieprzcie. Podawajcie z dobrym winem ;)


poniedziałek, 25 listopada 2013

Roszponka z marchewką

Kto jada sałatki ten jest piękny i gładki.


Składniki:
roszponka
marchewka
oliwa
sok z cytryny
sól
pieprz
pomidorki koktajlowe


Przygotowanie:
Pomidorki przekrójcie na pół. Marchewkę zetrzyjcie na tarce. Z oliwy i soku z cytryny zróbcie sos. Sałatkę przyprawcie solą i pieprzem. Pyszna i prosta.


piątek, 22 listopada 2013

Podfałszowane ślimaki

Ślimaki w masełku czosnkowym są pyszne. Kupiliśmy 2 opakowania, ale jak to się mówi: apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)


Składniki:
puszka ślimaków
czosnek
masło
pietruszka
sól
tymianek
odrobina białego wina



Przygotowanie:
Zróbcie sos: 2 łyżki wina podgrzejcie z 1/4 kostki masła.  Przyprawcie czosnkiem, natką pietruszki, solą i bardzo niewielką ilością tymianku. Jak sos będzie gotowy podgrzejcie w nim ślimaki. Może nie będą wyglądać tak widowiskowo jak te kupione, ale smakują całkiem nieźle.


środa, 20 listopada 2013

Bób z ziołami

Bób z wody jest pyszny, ale z innymi dodatkami smakuje świetnie.


Składniki:
bób
tymianek
majeranek
czosnek
sól
masło


Przygotowanie:
Ugotujecie bób z dodatkiem ziół, czosnku i soli. Podawajcie z masłem ;)


poniedziałek, 18 listopada 2013

Jajka - pychota

Jajka na śniadanie, to idealne rozwiązanie  ;)


Składniki:
jajka ugotowane na twardo
kawior
anchois
szalotka, kapary - opcjonalnie


Przygotowanie:
Jajka przekrójcie na pół. Dajcie po łyżce kawioru. Na część tylko anchois. Rewelacja!


piątek, 15 listopada 2013

Sztukamięs - przepis podstawowy


Składniki:
mięso wołowe
2 X warzywa na zupę
liście laurowe
pieprz ziarnisty
majeranek
papryka w proszku
ziele angielskie
sól


Przygotowanie:
Z jednej porcji warzyw na zupę przygotowujemy zupę ;) Dodajemy przyprawy i mięso. Po 40 minutach wszystko poza mięsem wyrzucamy. Ponownie przygotowujemy rosół. Teraz gotujemy tak długo, aż mięso będzie miękkie.



Wyciągamy z garnka, kroimy. Podajemy z sosami: tatarskim, chrzanowym.... pycha!



środa, 13 listopada 2013

Wątróbka cielęca - genialnie smakuje


Wątróbka cielęca dobrze przygotowana niczym nie przypomina w smaku klasyczną wątróbkę.


Składniki:
wątróbka cielęca
białe wino
sól
pieprz
cebula
mąka
oliwa


Przygotowanie:
Wątróbkę namoczcie. Jak woda będzie już czysta obtoczcie ją w mące. Przysmażcie na oliwie z pokrojoną cebulą. Wątróbki nie można smażyć zbyt długo, bo będzie twarda. Jak się zrumieni dodajcie wino (pół szklanki). Popieprzcie. Zrdukujcie sos. Na koniec możecie doprawić solą. 

poniedziałek, 11 listopada 2013

Antrykot - klasyczny przepis

Wołowina to moje ulubione mięso.


Składniki:
antrykot
2 cebule
oliwa
masło
sól
pieprz


Przygotowanie:
Antrykot (cienko pokrojony) przysmażcie razem z pokrojoną cebulą na oliwie (po 3 minuty z każdej strony) Na koniec popieprzcie. Dodajcie odrobionę masła. Duście pod przykryciem około 10 minut. Na koniec doprawcie solą.

piątek, 8 listopada 2013

Pulpeciki po gruzińsku - genialne


Składniki:
1/2 kg mięsa drobiowego
mielone orzechy laskowe
przyprawa gruzińska
mąka
sól
oliwa


Przygotowanie:
Mięso wymieszajcie z solą, orzechami. przyprawą. Róbcie małe kotleciki i obtaczajcie w mące. Smażcie na oliwie. Pyszne!!!

środa, 6 listopada 2013

Zupa tom jum


Składniki:
gotowy zestaw do zupki tom yum (chili, trawa cytrynowa) - mrożony
krewetki
makaron ryżowy
szczypiorek
mleko kokosowe


Przygotowanie:
Ugotujcie zupę wg przepisu. Dodajcie krewetki i mleczko kokosowe.


Na koniec pokrójcie szczypior i dodajcie makaron ryżowy. Odczekajcie aż zmięknie i gotowe!


poniedziałek, 4 listopada 2013

Lekka sałatka z serem

Składniki:
sałata lodowa
paparyka
rzodkiewka
sól
pieprz
oliwa
sok z cytryny
kozi ser




Przygotowanie:
Sałatę porwij na kawałki. Pokrój rzodkiewki i paprykę. Przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą i sokiem z cytryny. Na wierzch zetrzyj ser. Wymieszaj. 

piątek, 1 listopada 2013

Mule - prosty przepis

Dobre mule nie są złe.


Składniki:
2,5 kg świeżych muli
szklanka białego wina
natka pietruszki
marynowany pieprz


Przygotowanie:
Wszystko gotować tak długo aż małże się otworzą (około 15 min.). 


Te, które nie otworzą się, musicie wyrzucić.