środa, 29 stycznia 2014

Polędwica z kaszą gryczaną

Polędwica wołowa z kaszą gryczaną to świetne połączenie.


Składniki:
polędwica wołowa
3 cebule 
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
śmietana
kasza gryczana
słonina



Przygotowanie:
Polędwicę pokrojoną na plastry rozbijcie ręką. Na patelni podsmażcie wędzoną słoninę, by wytopił się smalec. Usmażcie na nim cebulę. Przełóżcie do garnka. Na pozostałym smalcu podsmażcie polędwicę, tak by się zrumieniła z jednej i z drugiej strony. Przełóżcie do garnka, zalecie wodą i duście na małym ogniu przez 20 minut. 




Doprawcie solą i pieprzem. Dodajcie koncentrat pomidorowy i śmietanę. 


Kaszę ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Polędwica z kaszą jest pyszna.




środa, 8 stycznia 2014

Danie jednogarnkowe - wspomnienie lata


Uwielbiam dania jednogarnkowe. Robi się je szybko i łatwo, a smakują fantastycznie.


Składniki:
kiełbasa
cebula
2 ugotowane ziemniaki
ząbek czosnki
koncentrat pomidorowy
ugotowany młody groszek
marchewka
minicukinie
ugotowana fasolka szparagowa
oliwa
sól
pieprz
zioła



Przygotowanie:
Pokrojone ziemniaki podsmażcie na oliwie z minicukiniami.
Pokrójcie kiełbasę, cebulę i czosnek. Podsmażcie. Dodajcie groszek i fasolkę. Połącznie z ziemniakami. Przyprawcie i dodajcie sos pomidorowy. 


Smakuje bosko!



piątek, 3 stycznia 2014

Zupa krem z topinamburu

Topinambur wraca do łask.


Składniki:
topinambur
sól
pieprz
płatki migdałowe
pestki słonecznika
majeranek
śmietana


Przygotowanie:
Topinambur obierzcie i ugotujcie (około 20 minut aż zmięknie). Zmiksujcie. Uprażcie migdały i pestki. Dodajcie do zupy. Przyprawcie majerankiem, solą i pieprzem. Udekorujcie śmietaną.