poniedziałek, 31 marca 2014

Gofry belgijskie



Jak byłam mała uwielbiałam gofry. Najbardziej z bitą śmietaną. Niestety, dzisiejsze gofry smakują okropne. Nawet nie pachną tak obezwładniająco, jak gofry z mojego dzieciństwa. Nie wiem co się stało, czy to wina przepisów, składników? To nie jest to samo. Są twarde i kaleczą usta. Albo surowe w środku. Może ktoś z Was wie, gdzie można zjeść dobre tradycyjne gofry?
Wolę już gofry belgijskie. To zupełnie inny smak. Nie są tak dobre, jak te, które pamiętam z dzieciństwa, ale wolę od twardych albo surowych. 


środa, 26 marca 2014

Duszony królik po prowansalsku

Jestem wielbicielką potraw z królika. To chude, smaczne mięso. Królik z oliwkami i winem smakuje genialnie.


Składniki:
królik (pokrojony na średniej wielkości poracje)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwki zielone (szklanka)
czerwone wino (szklanka)
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
zioła prowansalskie
pomidorki koktajlowe
oliwa


Przygotowanie:
Do rondla nalejcie odrobinę oliwy. Podsmażecie pokrojone szalotki i czosnek. Obsmażcie królika. Dodajcie szklankę wody i szklankę wina. Duście na wolnym ogniu. Dodajcie pozostałe składniki (przyprawiajcie wg uznania - ja wolę bardziej aromatyczne dania, więc nie żałuję przypraw). Duście około 2 godzin. 


Duszony królik będzie smakował prawie każdemu.

poniedziałek, 24 marca 2014

Malinowo na śniadanie


Na warszawskim Wolumenie kupuję od pewnej pani domowej roboty przetwory. Pyszne. Najbardziej lubię maliny - leśne, a więc bardziej aromatyczne. Maliny są w słodkim sosie - ale nie jest to sok. Smakują jak świeże. Dodaję do serka albo jogurtu i mam pyszne śniadanie :)

środa, 19 marca 2014

Płonąca polędwica - prosty przepis


Polędwica zawsze smakuje dobrze. Ten przepis pozornie trudny jest bardzo prosty.



Składniki:
polędwica wołowa
cebula
sól
pieprz
brandy
cebula
oliwa
masło
śmietana


Przygotowanie:
Polędwicę pokrójcie na plastry i rozbijcie delikatnie pięścią. 
Smażcie na oliwie z masłem (po 4 minuty z każdej stronu). Obok podsmażcie pokrojoną cebulę.
Posólcie i popieprzcie. Dodajcie brandy o podpalcie. 
Dodajcie do sosu łyżkę śmietany.



Polędwicę podałam z ziemniakami. Smakuje obłędnie!


poniedziałek, 17 marca 2014

Kawa

Tym razem nie do łóżka, tylko "na mieście..."

środa, 12 marca 2014

Mrchewka z cynamonem

Myślałam, że w temacie marchewki już wszystko zostało z mojej strony powiedziane, ale myliłam się.


Składniki:
marchewka
oliwa
masło
cynamon
miód
szczypta soli

Przygotowanie:
Marchewkę obierzcie, pokrójcie na cienkie talarki. Smażcie na oliwie z masłem. Dodajcie szczyptę cynamonu, łyżeczkę miodu i odrobinę soli. Smakuje niezwykle. Warto spróbować. Może być lekko twarda. 

poniedziałek, 10 marca 2014

Najlepsze śniadanie

Takie oto śniadanie dostaję do łóżka :)


Sałatka z alg, jajko na twardo z łososiem, pomidor, papryka, ogórek i ciasteczka. Życie bywa piękne.