środa, 25 czerwca 2014

Pesto bazyliowo-kolendrowe


Kolendra i bazylia to moje ulubione zioła. Ich połączenie jest genialne.


Składniki:
garść świeżej kolendry i bazylii
sól
łyżka grubo tartego parmezanu
oliwa
łyżka oleju orzechowego
ząbek czosnku


Przygotowane:
Umyte i osuszone zioła zmiksujcie z dodatkiem czosnku, oliwy i oleju. Dodajcie tyle oliwy, by uzyskać dość gładką konsystencję. Posólcie do smaku. Doajcie jeszcze parmezan. Tak przygotowane pesto bazyliowo-kolendrowe może być samodzielnym sosem do makaronu. Sprawdzi się też świetnie jako dodatek do różnych dań. Wszyscy, którzy lubią kolendrę, będą zachwyceni. 

środa, 18 czerwca 2014

Kacze uda - prosty przepis


Kacze uda nie wymagają specjalnego traktowania. Przygotowanie jest proste.


Składniki:
kacze uda
majeranek
sól
pieprz
papryka w proszku słodka wędzona
1/2 szklanki czerwonego wina
szalotka
oliwa


Przygotowanie:

Udka podsmażcie na oliwie. Dodajcie pokrojoną szalotkę, sól i pieprz. Jak cebula zacznie się rumienić dolejcie wino. Duście pod przykryciem około 20 minut. Doprawcie majerankiem i papryką. Duście jeszcze kwadrans. 

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Jajko z łososiem


Śniadanie to podsawa. Nie ma nic przyjemniejszego jak znalezienie bladym świtem iście królewskiego śniadania.
Sałatka z glonów, jajko z łososiem, warzywa. Dobry chleb, oraz małe słodkie co nieco. Życie bywa piękne :)



środa, 11 czerwca 2014

Szparagi w sosie kurkowym

Kończy się sezon szparagowy, więc korzystajcie. Dziś zaskakujące połączenie szparagów z sosem grzybowym.


Składniki:
pęczek szparagów
sól
cukier
pieprz
kurki
śmietana
oliwa



Przygotowanie:
Kurki oczyśćcie. Podsmażcie na oliwie. Przyprawcie solą i pieprzem. Dodajcie śmietanę. 
Przygotujcie szparagi: odetnijcie końcówki, obierzcie. Ugotujcie w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru (około 20 min.). Szparagi polekcie sosem kurkowym. Pychota!