środa, 29 października 2014

Mule po tajsku

Dobre mule nie są złe. Jeśli macie dosyć muli w białym winie, koniecznie zróbcie mule po tajsku. Tak przygotowane mule to smaczna odmiana. 


Składniki:
świeże mule
trawa cytrynowa
imbir mielony (szczypta)
pasta z kolendry (odrobina)
sól
pieprz




Zagotujcie wodę z przyprawami. Uważajcie, żeby nie dodać ich za dużo. Starajcie się przyprawiać symbolicznie. W przeciwnym wypadku zamiast muli będziecie jeść imbir, kolendrę itd. Dodajcie mule i poczekajcie aż się otworzą. Pamiętajcie: najpierw usuńcie ze świeżych muli te otwarte (są stare). Zaś z ugotowanych usuńcie nieotwarte - coś z nimi jest nie tak. Możecie zrobić też grzanki. Smacznego!



środa, 22 października 2014

Dorada z grilla



Dorada ma chude pyszne mięso. Ta ryba nie wymaga szczególnych dodatków ani przygotowań. 


Składniki:
wypatroszone dorady
odrobina curry
oliwa



Przygotowanie:
Ryby natnijcie w poprzek, posmarujcie oliwą i natrzyjcie delikatnie curry. Grillujcie z obu stron po koło 7 minut. 





środa, 1 października 2014

Fasola z masłem - najprostszy i najsmaczniejszy przepis


Fasolka szparagowa  i fasola wyglądają teraz jak na zdjęciu  powyżej. 
Składniki:
szklanka fasoli
sól
masło klarowane


Przygotownie:
Jeśli nie macie wyłuskanej fasoli, wcześniej pobawcie się w kopciuszka ;)
Fasolę ugotujcie w lekko osolonej wodzie (około 15 minut, jak jest świeża). Odcedźcie. Dodajcie odrobinę klarowanego masła. Smacznego!