środa, 26 listopada 2014

Jak otworzyć ostrygi w domu?




Ostrygi są wspaniałe, jednak wiele problemu nastręcza otwarcie ich w domu. Tymczasem młotek i śrubokręt oraz wino w zupełności wystarczą ;)



Połóżcie ostrygę bokiem. Mocno uderzcie młotkiem i podważcie śruborkętem  i gotowe. 


Przed i po konieczni napijcie się wina. Teraz możecie rozkoszować się wspaniałym morskim smakiem ostryg. Nic dodać nic ująć. 



Najbardziej lubimy ostrygi bez dodatków za wyjątkiem wina ;)


środa, 19 listopada 2014

Saltimbocca - przepis na cielęcinę

Nigdy nie przepadałam za cielęciną. Wydawała mi się mdła, ale w tej wersji.... palce lizać :)




Składniki:
cielęcina
szynka (użyłam pieczonej z truflami)
bazylia
sól
pieprz
lampka białego wina
oliwa
boczek toskański
wykałaczki



Przygotowanie:
Cielęcine pokrójcie w plastry. Rozbijcie ręką. Na każdy kawałek połóżcie plasterek szynki i listki bazylii. Zwińcie w rulonik i zepnijcie wykałaczką. Podsmażcie na oliwie z drobno pokrojonym boczkiem. Podlejcie winem i lekko przyprawcie. Duście, aż wino odparuje. Boskie!!!!!









środa, 12 listopada 2014

Zupa dyniowo-jabłkowa - zaskakujący smak!

Zupa z dyni i jabłek zmieniła moje podejście do dyni. Uwielbiam zypy dyniowe, ale z dodatkiem jabłek zaskakuje - musicie spróbować!


Składniki: 
pół kg dyni
2-3 jabłka
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
listek laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
sól
kwiat gałki muszkatołowej (w razie braku minimalna ilość gałki)



Przygotowanie:
Z marchewek, pietruszki i selera ugotujcie bulion doprawiony przyprawami. Jak warzywa zaczną mięknąć dodajcie pokrojoną w cienkie paski dynię i jabłka  - mogą być ćwiartki. Usuńcie z nich gniazda nasienne. Po 15 minutach zmiksujcie. Zaręczam, że smak pozytywnie Was zaskoczy. Jabłka i dynia to dobre połączenie :)









poniedziałek, 10 listopada 2014

Pieczona gęś - genialna!!!


Gęś pieczona w całości, 8 godzin, w niskiej temperaturze. Efekt: wytopiony tłuszcz, mięso kruche, ale nie suche. 


Składniki:
gęś
majeranek
sól
pieprz




Przygotowanie:
Gęś natrzyjcie solą, pieprzem i majerankiem. Pieczcie przez 8 godzin w temperaturze 130 stopni. Pyszne!






środa, 5 listopada 2014

Mortadela w panierce

Nie przepadam za mortadelą. Jednak raz na jakiś czas kupuję włoską mortadelę, która smakuje nieco inaczej niż rodzima ;)


Składniki:
włoska mortadela (miałam z pistacjami)
płatki owsiane
bułka tarta
jajko
oliwa




Przygotowanie:
Jajko roztrzepcie widelcem. Pomieszajcie płatki owsiane z byłką tartą. Mortadelę pokrójcie na cienkie plastry  - 3-4 mm. Obtaczajcie mortadelę w jajku i bułce z płatkami. Smażcie na oliwie aż się "kotlety" zrumienią. Zdziwicie się jakie to dobre. 






niedziela, 2 listopada 2014

Kolacja marzenie



Ja to mam szczęście :) Moje szczęście przygotowało mi małe co nieco na kolację: sałatkę, grzanki, sery, wędliny. Sama sobie zazdroszczę ;)