środa, 20 maja 2015

Leszcz - sposób na leszcza



Leszcz przez wielu jest wzgardzany ze względu na dużą ilość ości. Jest na to sposób. Wystarczy kupić nieco większą rybę i wyfiletować. Małych ości będzie naprawdę niewiele.


Składniki:
Duży leszcz
curry
pieprz cytrynowy, sól
mąka lub bułka tarta z jajkiem do panierki
olej



Przygotowanie:
Wyfiletowanego leszcza pokrójcie na kawałki. Doprawcie solą, pieprzem i curry. W zależności od tego czy wolicie ryby w panierce a jajka i bułki tartej czy z mąki, użyjcie tego co wolicie. Smażcie na rumiano około 5-7 minut. Tak przygotowany leszcz jest pyszny!








środa, 13 maja 2015

Radicchio z orzechami - przepis

Radicchio - cykoria sałatowa - zasmażana z orzechami włoskimi świetnie smakuje na ciepło i na zimno.



Składniki:
radicchio
orzechy włoskie
sól
pieprz
oliwa







Przygotowanie:

Na oliwie podsmażcie liście radicchio z orzechami - 4-5 minut. Doprawcie solą i pieprzem. Tak przygotowana cykoria sałatowa smakuje genialnie. 

środa, 6 maja 2015

Cassoulet - mój numer jeden




Nigdy bym nie powiedziała, że zapiekana fasola z boczkiem i mięsem może smakować tak genialnie. Francuzi są geniuszami.



Składniki:
Gotowana fasola
Gotowana golonka
Resztki pieczonej gęsi i pieczonych żeberek ;)
Smażona, pokrojona w plasterki kiełbasa
Pieczony, pokrojony boczek
bułka tarta
czosnek
zioła prowansalskie
sól pieprz
szklanka białego wina



W naczyniu żaroodpornym warstwami układajcie fasolę i mieszankę mięs. Doprawiajcie solę, pieprzem i ziołami oraz pokrojonym czosnkiem. 



Podlejcie winem oraz wodą z gotowania fasoli.


Pieczcie długo  - około 3 godzin w temp. 180-190 stopni. Na koniec posypcie tartą bułką i zwiększcie temperaturę do 220 stopni.
Cassoulet smakuje tak, ze trudno się oderwać. 

sobota, 2 maja 2015

Leniwa sobota