środa, 22 lipca 2015

Polędwica po chłopsku



Coś się robić nie chce... kawałek dobrej wołowiny rozbić trzeba ręką i położyć na podsmażonym czosnku, cebuli i ziołach. Niech się powoli smaży/dusi na małym ogniu. Cebula uchroni przed wysmażeniem i doda smaku. Ugotowane ziemniaki usmażyć na drugiej patelni. Trochę je porozbijać. I tak wyjdzie polędwica po chłopsku. Do tego sałata z winegretem. Więcej dziś nie robieee...






środa, 15 lipca 2015

Medalion wołowy

Weźmij materii mięsnej... jak pisał autor "Compendium ferculorum" - w lodówce w charakterze materii figurował kawałek wołowiny. Uformowany szybko (energii jeszcze starczyło) w dwa medaliony owinięte słoniną  wylądował na patelni i powoli dojrzewał na maśle klarowanym. Obok usadziły się dwa jajka, na koniec pokrojona rzeżucha z doniczki na parapecie i po pajdce chleba na zakwasie. Dziś dzień lenistwa kulinarnego. I też mniam. A talerzyki w bratki przywędrowały ze Szwecji.



środa, 8 lipca 2015

Agrestówka - jak zrobić?

Nalewka z agrestu jest wyjątkowo aromatyczna. Jeśli chcecie zrobić agrestówkę - do dzieła - sezon zaraz się skończy.


Składniki:
1 kg agrestu - zielonego lub czerwonego - z obu smakuje świetnie
litr wódki
1/2 kg cukru
laska wanilii


Przygotowanie: 
Umyty, wyszypułkowany agest wrzyćcie do słoika. Zalejcie wódką. Po miesiącu odlejcie alkohol w butelkę. Dodajcie do butelki laskę wanilii. Owoce zasypcie cukrem. Po 3-4 tygodniach zlejcie słodki syrop i dodajcie go do butelki z alkoholem. Po około 2-3 miesiącach nalewka jest gotowa. Pamiętajcie, żeby nalewkę z agrestu trzymać w ciemnym miejscu. 

czwartek, 2 lipca 2015

Duszona ośmiornica - prosty przepis

Duszona ośmironica - jak zrobić?


Składniki: 
mrożona ośmiornica
czosnek - 2 ząbki
cebula szalotka
oliwa
sól
pieprz
zioła greckie
lampka wina


Przygotowanie:
Ośmiornicę ugotujcie (około 20 min). Pokrójcie na porcje. W rondelku podsmażcie na oliwie pokrojony czosnek i szalotkę. Dodajcie ośmiornicę. Po ok. 5 minutach dodajcie odrobinę wody. Po kwadransie przyprawcie ziołami, solą i pieprzem. Dodajcie wino. Poczekajcie aż sos się zredukuje. 


Smakuje wspaniale. Pamiętajcie, że ośmiornicy nie można dusić za dlugo, bo będzie gumowata.