Coś się robić nie chce... kawałek dobrej wołowiny rozbić trzeba ręką i położyć na podsmażonym czosnku, cebuli i ziołach. Niech się powoli smaży/dusi na małym ogniu. Cebula uchroni przed wysmażeniem i doda smaku. Ugotowane ziemniaki usmażyć na drugiej patelni. Trochę je porozbijać. I tak wyjdzie polędwica po chłopsku. Do tego sałata z winegretem. Więcej dziś nie robieee...
środa, 22 lipca 2015
środa, 15 lipca 2015
Medalion wołowy
środa, 8 lipca 2015
Agrestówka - jak zrobić?
Składniki:
1 kg agrestu - zielonego lub czerwonego - z obu smakuje świetnie
litr wódki
1/2 kg cukru
laska wanilii
Przygotowanie:
Umyty, wyszypułkowany agest wrzyćcie do słoika. Zalejcie wódką. Po miesiącu odlejcie alkohol w butelkę. Dodajcie do butelki laskę wanilii. Owoce zasypcie cukrem. Po 3-4 tygodniach zlejcie słodki syrop i dodajcie go do butelki z alkoholem. Po około 2-3 miesiącach nalewka jest gotowa. Pamiętajcie, żeby nalewkę z agrestu trzymać w ciemnym miejscu.
czwartek, 2 lipca 2015
Duszona ośmiornica - prosty przepis
Duszona ośmironica - jak zrobić?
Składniki:
mrożona ośmiornica
czosnek - 2 ząbki
cebula szalotka
oliwa
sól
pieprz
zioła greckie
lampka wina
Przygotowanie:
Ośmiornicę ugotujcie (około 20 min). Pokrójcie na porcje. W rondelku podsmażcie na oliwie pokrojony czosnek i szalotkę. Dodajcie ośmiornicę. Po ok. 5 minutach dodajcie odrobinę wody. Po kwadransie przyprawcie ziołami, solą i pieprzem. Dodajcie wino. Poczekajcie aż sos się zredukuje.
Smakuje wspaniale. Pamiętajcie, że ośmiornicy nie można dusić za dlugo, bo będzie gumowata.
Subskrybuj:
Posty (Atom)