środa, 26 sierpnia 2015

Jagodzianki



Kochani, uwielbiam jagodzianki, ale nigdy nie wyszły mi dobre. Macie sprawdzone przepisy? Przysyłajcie linki, będę wdzięczna. Jadę na Mazury i przywiozę sporo jagód :)


środa, 19 sierpnia 2015

Wino z róży


Wino z owoców dzikiej róży to rarytas. Wiem, wiem, że wino jest tylko z winogron, ale zróbmy odstępstwo dla wina różanego.


Składniki: 5 kg owoców
4-5 l wody
2 kg cukru
drożdże winne (madera)



Przygotowanie:
Pożywkę drożdżową przygotujecie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.




Umyte i oczyszcone owoce róży włóżcie do "gąsiora". Zagotowaną wodę wymieszajcie z cukrem. Jak się przestudzi, przelejcie do słoja. Dodajcie drożdże. Słój zamknijcie korkiem z rurką fermentacyjną. 



Po 2-3 tygodniach zamieńcie go na korek owinięty watą. Po 5 tygodniach ściągnijcie winą (najlepiej za pomocą plastikowego wężyka). Po 3 miesiącach odciągnijcie wino jeszcze raz (pozbędziecie się w ten sposób osad). W książkach z przepisami staropolskimi radzą, by pulpę z róży zalewać do 3 razy. Wtedy wino jest najlepsze.
Wino z owoców dzikiej róży ma delikatny, lekko słomkowo-miodowy kolor, delikatny zaskakujący smak.













środa, 12 sierpnia 2015

Sałatka z zielonych pomidorów



Sałatka z zielonych pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach zawarta jest solanina.




Składniki:
1 kg zielonych pomidorów
1/2 kg cebuli
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego
1 dag cukru
3 dag soli
gorczyca, pieprz, liść laurowy




Przygotowanie:
Pomidory zanurzcie we wrzątku, potem w zimnej wodzie. Zdejmijcie skórkę (nie będzie łatwo). Pokrojoną w plastry cebulę zanurzcie na chwilę we wrzątku. Pokrojone pomidory układajcie warstwami z cebulą w słoikach. Z pozostałych składników ugotujcie zalewę octową. Po wystudzeniu zalejcie słoiki.
Pasteryzujcie (75 stopni C) przez 25 minut. Uwielbiam sałatkę z niedojrzałych pomidorów. 





środa, 5 sierpnia 2015

Kiszone zielone pomidory



Zielone pomidory są pyszne, a przepis na kiszone zielone pomidory dzieciennie prosty. 



Składniki:
zielone pomidory
pół litra przegotowanej wody
4 pełne łyżeczki soli
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
estragon
czosnek
koper




Przygotowanie:
Pomidory ułożyć w słoiku. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać wodą wymieszaną z solą. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce. W zimę jak znalazł.