niedziela, 29 listopada 2015

Ślimaki


Gotowe, mrożone ślimaki przygotowuję na grillu. 


Do tego bagietka z grilla.


Dobre wino i najkochańsza osoba na świecie  - kolacja idealna. 




sobota, 21 listopada 2015

stek argentyński


Prawdę mówiąc nie wiem czy to stek. Ale mięso było z Argentyny. Smażone inaczej niż klasyczny stek - wolniutko na małym ogniu, na mieszance oleju ryżowego i klarowanego masła. Pieprz, na końcu sól. Obok na patelni pieczarki dla aromatu. Wyszło rewelacyjnie i bez wysiłku. 






niedziela, 15 listopada 2015

Papryka faszerowana serem


Składniki:
4 papryki
ser typu feta
przetarte 2 ząbki czosnku
pieprz
chili
papryka w proszku
oliwa



Przygotowanie:
Papryki oczyśćcie z nasion i nasmarujcie oliwą. Ser doprawcie przyprawami (według uznania, tak, żeby Wam smakowało). Raczej nie używajcie soli, bo ser sam w sobie jest słony. 


Papryki nafaszerujcie serem.


Zapiekajcie w piekrarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20-30 minut, aż z wierzchu papryka będzie się rumienić. Ja na ogół zapiekam z innymi warzywami, z których potem robię sałatkę. Zapiekane, faszerowane papryki świetnie smakują na zimni i na ciepło.