niedziela, 31 stycznia 2016

Co zrobić z pancerzem homara? - nie warto wyrzucać. Sprawdź jak wykorzystać


Gotowaliście homara i został Wam pancerz? Nie wyrzucajcie. Połóżcie na suchej patelni i uprażcie. Następnie przełóżcie do miksera i rozetrzyjcie na kawałki. 


Przełóżcie do szczelnego słoiczka.


Takie sproszkowane skorupki możecie wykorzystać do przygotowanie masła homarowego, będą też świetnym dodatkiem do zup rybnych czy sosu homarowego. Mają bardzo intensywny smak. 


niedziela, 24 stycznia 2016

Zapiekane jabłka - przepis babci


Jak byłam mała babcia z dziadkiem, zimą, codzienni na podwieczorek piekli mi jabłko. Wydrążali środek i wkładali tam łyżkę miodu bądź powidła śliwkowe. Było pyszne. A i jabłka z własnego sadu były wspaniałe. Tymczasem moja udoskonalona wersja ;) 


Składniki:
Duże jabłka (użyłam odmiany złota reneta)
płatki migdałowe
rodzynki
dżem z borówek
syrop daktylowy




Przygotowanie:
Nadziejcie wydrążone jabłka, zaczynając od syropu daktylowego, na dżemie borówkowym kończąc. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekajcie około 30 minut. Jak zacznie się lekko pienić na górze, tzn. że deser jest gotowy. Pieczone jabłka smakują świetnie na ciepło i na zimno. A czym Wy byście napełnili jabłka?





niedziela, 10 stycznia 2016

Kaczka faszerowana długo pieczona - genialna!!!


Kaczka faszerowana wątróbką i mielonym mięsem, podana z kaszą gryczaną jest przepyszna. 


Składniki:
kaczka
1/2 kg mięsa mielonego
20 dag wątróbki
3 jajka
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
olej


Przygotowanie:
Wątróbkę podsmażcie na oleju na złoto z obu stron. Pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z mielonym mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i dużą ilością pokrojonej natki pietruszki. Nadziejcie kaczkę. Żeby nadzienie nie wypadało, użyjcie wykałaczek. 


Z wierzchu kaczkę natrzyjcie majerankiem. Pieczcie pod przykryciem w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. 


Na koniec zwiększcie temperaturę i zdejmijcie przykrycie, by kaczka się zrumieniła. 


Krójcie solidne plastry. 


Podana z kaszą gryczaną i dobrym winem smakuje genialnie!!!