poniedziałek, 22 lutego 2016

Perliczka pieczona w prosciutto


Składniki:
perliczka
prosciutto
majeranek
zioła prowansalskie


Przygotowanie:
Perliczkę (uprzednio trzymaną przez 5-6 godzin w lodówce) natrzyjcie ziołami. Obłóżcie plastrami prosciutto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczcie przez około 2 godziny. Na koniec zwiększcie temperaturę do 200 stopni i zrumieńcie pieczoną perliczkę. Smakuje obłędnie!


niedziela, 7 lutego 2016

Rillettess z kraba - francuska przekąska - pyszna

Planujecie walentynkową kolację - mamy dla Was idealny przepis na Święto Zakochanych: mięso z kraba w masłem. 


Składniki:
mrożone białe mięso kraba (jeśli macie świeże, będzie najlepsze ;)
masło klarowane
sól, pieprz




Przygotowanie:
Masło klarowane (na 100 gram mięsa z kraba, 50 gram masła) rozgrzejcie na patelni. Dodajcie mięso kraba, przyprawcie. Podsmażcie 2-3 minuty. Przełóżcie do salaterki i wstawcie do lodówki na godzinę. Podawajcie z grzankami i szampanem ;) Smakuje wspaniale!










czwartek, 4 lutego 2016

Pączki, które najlepsze?

Przyznajcie się, ile pączków zjedliście?


Pączki i faworki od Lukullusa - pyszne i świeże



Smaki Warszawy - pączki smaczne - mam wrażenie, że smażone wczoraj.



Pączki od rzeźnika z Pragi - nie żartuję - u rzeźnika był kącik z pączkami :)


Faworki z cukierni od Jabłonowskich - czekają na swoją kolej ;)