sobota, 19 marca 2016

Faszerowane jaja wielkanocne


Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
drobno pokrojony szczypiorek
Parmezan (starty) - 1-2 łyżeczki




Przygotowanie:
Jajka przekrójcie na pół. Ugotowane żółtka utrzyjcie z majonezem. Połączcie z pozostałymi składnikami. Przyprawcie solą i pieprzem.  Masą napełnijcie rękaw foliowy (może być torebka foliowa lub szpryca). Wyciśnijcie ozdobne rozetki. Wstawcie do lodówki na minimum 2 godziny. 




niedziela, 6 marca 2016

Małże brzytwy - genialne



Okładniczki są bardzo delikatne. Tylko nie można trzymać ich zbyt długo na patelni. Góra 3-4 minuty na oliwie, inaczej wyjdzie guma okładniczkowa. Tu zostały podlane białym winem, do tego posiekany czosnek, nieco papryki, sporo natki pietruszki. Sól i pieprz. 
PS przed przygotowaniem warto potrzymać je w wodzie (jak na obrazku poniżej). W ten sposób pozbędziemy się piasku.








Śniadanie do łóżka :)