niedziela, 26 czerwca 2016

Bób po sycylijsku

Jeden z moich ulubionych przepisów na bób.


Składniki: 
pół kg ugotowanego bobu
1/2 szklanki oliwy
szklanka przegotowanej wody
łyżeczka soli
3 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
świeże lub suszone oregano


Przygotowanie:
Ponacinajcie skórki w bobie. Oliwę, wodę i sól wymieszajcie razem. Dodajcie czosnek i oregano. Dodajcie bób. Schowajcie do lodówki. Bób tak pryzgotowany najlepiej smakuje około 24 godziny po zrobieniu. Marynatę możecie ponownie wykorzytać, ale ponieważ zawiera wodę, za 3-4 razem zaczyna fermentować, więc nie możecie trzymać jej zbyt długo. Bób po sycyljsku jest genialny.
Przepis znalazłam na stronie Krytyki Kulinarnej.
www.krytykakulinarna.com

niedziela, 19 czerwca 2016

Nalewka z truskawek z dodatkiem wanilii - mój numer jeden na nalewkowej liście przebojów

Aromat truskawki trudno uchwycić w nalewce. Wybierajcie więc bardzo słodkie i aromatyczne odmiany. Polecam zengę. Wanilia podkreśla subtelnie smak letnich owoców. Ta nalewka to samograj.


Składniki:
Na kilogram truskawek potrzebować będziecie 2-3 laski wanilii, litr wódki - nie może być spirytus, oraz pół szklanki cukru.


Przygotowanie jest niezwykle proste: 
Truskawki wkładamy do słoja. Zasypujemy cukrem. Dodajemy przekrojoną wanilię. Odstawiamy na 2-3 dni. Jak truskawki puszczą sok, zalewamy wódką. Po 3-4 tygodniach nalewkę przelewamy, odcedzając do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. 


Po 2 miesiącach nalewka jest gotowa. Ważna informacja: nie można trzymać jej zbyt długo, gdyż traci truskawkowy aromat. Święta Bożego Narodzenia to dla niej ostatni dzwonek. 

czwartek, 9 czerwca 2016

Szparagi z groszkiem

Składniki:
pęczek szparagów
puszka groszku
sól
pieprz
oliwa
łyżka masła klarowanego


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzejcie oliwę (2-3 łyżki). Smażcie szparagi (zielonych nie trzeba obierać, radzę odciąć zdrewniałe końcówki i nie żałujcie - czasem warto ciąć nawet w połowie). Jak szparagi zaczną się rumienić dodajcie odsączony z wody groszek. Doprawcie solą i pieprzem. Na koniec dodajcie masło klarowane. Pychota!