niedziela, 31 lipca 2016

Niebieskie jajka



Kochani, niebieskie jajka znoszą kury araukany. Nie jest to typowy niebieski kolor. Ale sami zobaczcie jak wyglądają w porównaniu z jajkami od zwykłej kury. Smakują jak jaja od szczęśliwych kur u mają piękny niebieski kolor. Być może jest to pomysł na Wielkanoc.

niedziela, 24 lipca 2016

Tagliatelle tartufo

Tagliatelle z truflami to banalnie prosty przepis.

Składniki:
tagiatelle - porcja dla 2 osób - polecam świeży makaron
czarne trufle (wystarczy kilka płatków)
masło
sól, pieprz



Przygotowanie:
Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Truflę oczyśćcie szczoteczką (może być do zębów) i delikatnie umyjcie i osuszcie. Rozgrzejcie masło na patelni, podlejcie wodą z gotowania makaronu (około pół szklanki), doprawcie solą i pieprzem i dodajcie makaron.  Duście 2-3 minuty. Potem dwie szkoły: trufle ścieramy na tarce (boczna strona tarki do krojenia ogórków na mizerię), mieszamy i wykładany na talerz. bądź też makaron wykładamy na talerz i posypujemy świeżymi truflami. 

sobota, 9 lipca 2016

Marchewka na ostro po tunezyjsku (oummok houria) - wspaniała


Składniki:
1/2 kg marchewki 
papryczka chili
ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka harissy
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki kapary
cebula
oliwa
sól


Przygotowanie:
Obraną marchewkę ugotujcie w osolonej wodzie (około 20 min). Zostawcie 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Pokrójcie marchewkę w cienkie plasterki (mniej niż 5mm). W rondelku podsmażcie pokrojony czosnek z cebulką. Dodajcie pokrojoną czuszkę (musicie dodać tyle chili ile lubcie - ja nie daję zbyt wiele - tylko tyle, żeby poczuć ostrość, ale na tyle mało, by ostrość nie zabiła pozostałych smaków) oraz pozostałe przyprawy. Podlejcie wywarem z marchewki. Dodajcie sok z cytryny i marchewkę. Duście pod przykryciem 5 minut. Oummok houria smakuje wybornie.


niedziela, 3 lipca 2016

Nalewka z płatków róży

Składniki:
szklanka płatków róży
1/4 szklanki cukru
1,5 szklanki wódki



Przygotowanie:
Oczyszczone płatki róży (nie myjcie) szybko po zerwaniu przełóżcie do słoika. Zasypcie cukrem i zalejcie wódką. Odstawcie na 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce. Przefiltrujcie przez sito i odstawcie na kolejny miesiąc. Nalewka różana na piękny złoty kolor.