środa, 26 marca 2014

Duszony królik po prowansalsku

Jestem wielbicielką potraw z królika. To chude, smaczne mięso. Królik z oliwkami i winem smakuje genialnie.


Składniki:
królik (pokrojony na średniej wielkości poracje)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwki zielone (szklanka)
czerwone wino (szklanka)
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
zioła prowansalskie
pomidorki koktajlowe
oliwa


Przygotowanie:
Do rondla nalejcie odrobinę oliwy. Podsmażecie pokrojone szalotki i czosnek. Obsmażcie królika. Dodajcie szklankę wody i szklankę wina. Duście na wolnym ogniu. Dodajcie pozostałe składniki (przyprawiajcie wg uznania - ja wolę bardziej aromatyczne dania, więc nie żałuję przypraw). Duście około 2 godzin. 


Duszony królik będzie smakował prawie każdemu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz