środa, 15 kwietnia 2015

Przegrzebki w sosie szafranowym - przepis

Małże św. Jakuba (przegrzebki) to moje ulubione owoce morza.


Składniki:
przegrzebki
śmietana 12 proc.
szafran
masło klarowane
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi



Przygotowanie:

Namoczcie nitki szafranu w niewielkiej ilości śmietany 12 proc. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane, na małym ogniu delikatnie przygrzewajcie przegrzebki, przewracając na obie strony. Gdy dojdą, posólcie, popieprzcie, zalejcie śmietaną z szafranem, poprószcie suszonym czosnkiem niedźwiedzim i podgrzejcie całość mieszając delikatnie. Gdyby sos zbyt zgęstniał, podlejcie ciepła wodą.



Tak podane przegrzebki z szafranem są fenemenalne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz