Kaczka faszerowana wątróbką i mielonym mięsem, podana z kaszą gryczaną jest przepyszna.
Składniki:
kaczka
1/2 kg mięsa mielonego
20 dag wątróbki
3 jajka
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
olej
Przygotowanie:
Wątróbkę podsmażcie na oleju na złoto z obu stron. Pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z mielonym mięsem. Doprawcie solą, pieprzem i dużą ilością pokrojonej natki pietruszki. Nadziejcie kaczkę. Żeby nadzienie nie wypadało, użyjcie wykałaczek.
Z wierzchu kaczkę natrzyjcie majerankiem. Pieczcie pod przykryciem w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny.
Na koniec zwiększcie temperaturę i zdejmijcie przykrycie, by kaczka się zrumieniła.
Krójcie solidne plastry.
Podana z kaszą gryczaną i dobrym winem smakuje genialnie!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz