Jeden z moich ulubionych przepisów na bób.
Składniki:
pół kg ugotowanego bobu
1/2 szklanki oliwy
szklanka przegotowanej wody
łyżeczka soli
3 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
świeże lub suszone oregano
Przygotowanie:
Ponacinajcie skórki w bobie. Oliwę, wodę i sól wymieszajcie razem. Dodajcie czosnek i oregano. Dodajcie bób. Schowajcie do lodówki. Bób tak pryzgotowany najlepiej smakuje około 24 godziny po zrobieniu. Marynatę możecie ponownie wykorzytać, ale ponieważ zawiera wodę, za 3-4 razem zaczyna fermentować, więc nie możecie trzymać jej zbyt długo. Bób po sycyljsku jest genialny.
Przepis znalazłam na stronie Krytyki Kulinarnej.
www.krytykakulinarna.com
ciekawy pomysł, muszę kiedyś spróbowac
OdpowiedzUsuńTak zrobiony bób rzeczywiście musi być pyszny, kilka prostych składników, więc nie przyćmią jego smaku.
OdpowiedzUsuń