niedziela, 26 czerwca 2016

Bób po sycylijsku

Jeden z moich ulubionych przepisów na bób.


Składniki: 
pół kg ugotowanego bobu
1/2 szklanki oliwy
szklanka przegotowanej wody
łyżeczka soli
3 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
świeże lub suszone oregano


Przygotowanie:
Ponacinajcie skórki w bobie. Oliwę, wodę i sól wymieszajcie razem. Dodajcie czosnek i oregano. Dodajcie bób. Schowajcie do lodówki. Bób tak pryzgotowany najlepiej smakuje około 24 godziny po zrobieniu. Marynatę możecie ponownie wykorzytać, ale ponieważ zawiera wodę, za 3-4 razem zaczyna fermentować, więc nie możecie trzymać jej zbyt długo. Bób po sycyljsku jest genialny.
Przepis znalazłam na stronie Krytyki Kulinarnej.
www.krytykakulinarna.com

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł, muszę kiedyś spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak zrobiony bób rzeczywiście musi być pyszny, kilka prostych składników, więc nie przyćmią jego smaku.

    OdpowiedzUsuń