niedziela, 19 czerwca 2016

Nalewka z truskawek z dodatkiem wanilii - mój numer jeden na nalewkowej liście przebojów

Aromat truskawki trudno uchwycić w nalewce. Wybierajcie więc bardzo słodkie i aromatyczne odmiany. Polecam zengę. Wanilia podkreśla subtelnie smak letnich owoców. Ta nalewka to samograj.


Składniki:
Na kilogram truskawek potrzebować będziecie 2-3 laski wanilii, litr wódki - nie może być spirytus, oraz pół szklanki cukru.


Przygotowanie jest niezwykle proste: 
Truskawki wkładamy do słoja. Zasypujemy cukrem. Dodajemy przekrojoną wanilię. Odstawiamy na 2-3 dni. Jak truskawki puszczą sok, zalewamy wódką. Po 3-4 tygodniach nalewkę przelewamy, odcedzając do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. 


Po 2 miesiącach nalewka jest gotowa. Ważna informacja: nie można trzymać jej zbyt długo, gdyż traci truskawkowy aromat. Święta Bożego Narodzenia to dla niej ostatni dzwonek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz