sobota, 9 lipca 2016

Marchewka na ostro po tunezyjsku (oummok houria) - wspaniała


Składniki:
1/2 kg marchewki 
papryczka chili
ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka harissy
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki kapary
cebula
oliwa
sól


Przygotowanie:
Obraną marchewkę ugotujcie w osolonej wodzie (około 20 min). Zostawcie 1/2 szklanki wywaru z gotowania. Pokrójcie marchewkę w cienkie plasterki (mniej niż 5mm). W rondelku podsmażcie pokrojony czosnek z cebulką. Dodajcie pokrojoną czuszkę (musicie dodać tyle chili ile lubcie - ja nie daję zbyt wiele - tylko tyle, żeby poczuć ostrość, ale na tyle mało, by ostrość nie zabiła pozostałych smaków) oraz pozostałe przyprawy. Podlejcie wywarem z marchewki. Dodajcie sok z cytryny i marchewkę. Duście pod przykryciem 5 minut. Oummok houria smakuje wybornie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz