Tarta z cukinią i fasolką jest znakomita i nie wymaga zbyt dużo pracy.
Składniki:
ciasto francuskie
mała cukinia
garść fasolki szparagowej
oliwa
sól
pieprz
zioła prowansalskie
bazylia
pomidorki koktajlowe
2 jajka
śmietana 18 proc. 250 ml
Przygotowanie:
Cukinię pokrójcie bardzo cienko i podsmażcie na oliwie. Fasolkę ugotujcie. Ostudzoną pokrójcie na mniejsze kawałki. Formę wysmarujcie oliwą i wyłóżcie ciastem francuskim. Podpieczcie przez 5-10 minut. Na podpieczone ciasto wyłóżcie cukinię, fasolkę. Śmietanę, jajka i przyprawy wymieszajcie na gładką masę. Zalejcie nią tartę. Możecie ją ozdobić pomidorkami przeciętymi na pół.
Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut aż masa stężeje. Na koniec zwiększcie temperaturę, żeby przyrumienić wierzch. Tarta z cukinią jest naprawdę dobra!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz