Składniki:
3/4 kg oczyszczonych wątróbek indyczych
oliwa
2 szalotki
sól
pieprz
pieprz marynowany (7 ziarenek)
1/2 szklanki białego wina
kwaśna śmietana (3-4 łyżki)
łyżka pasty z kaparów
łyżka pasty z oliwek
2 plastry wędzonego boczku
Przygotowanie:
Wątróbkę podduście na oliwie z dodatkiem pieprzu i białego wina. Pod koniec duszenia dodajcie sól. Jak wątróbki ostygną, wrzućcie je do blendera, dodajcie pozostałe składniki (przyprwy według uznania) i pokrojony boczek. Zmiksujcie wszystko razem. Jeśli pasta będzie za gęsta, dodajcie więcej śmietany. Oszukane foie gras z wątróbek indyczych smakuje ewelacyjnie!
Też uwielbiam wątróbkę w każdej postaci, przepis dla mnie :)
OdpowiedzUsuń