Składniki:
mała dynia
oliwa z oliwek
mleczko kokosowe (mała puszka)
sól
pieprz
pieprz etiopski
kolendra mielona
pomidory z puszki drobno pokrojone
garść pestek dyni i słoncznika
papryczka chili
Przygotowanie:
Obraną dynię pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie na oliwie z oliwek. Jak się zacznie rumienić, dodajcie wszystkie przyprawy. Chili drobno posiekajcie (dodajcie tyle, żebyście mogli potem zjeść). Jak przyprawy delikatnie się podsmażą (około 30 sekund na dużym ogniu), dodajcie pomidory z puszki i duście wszystko przez około 5 minut. Teraz zelejcie dynię gotowaną wodą (około 3/4 litra). Gotujcie przez 20 minut i zmiksujcie wszystko. Teraz czas na mleczko kokosowe i pestki. Mleko kokoswe w pierwszym momencie łagodzi chili, potem dopiero czuć, że nasza zupa nie jest taka delikatna, więc uważajcie. Pikantna zupa dyniowa jest świetna na jesienne wieczory.
Polecam też delikatną zupę z dyni z migdałami.
bardzo lubię zupy dyniowe, ale zawsze robię łagodne. Chetnie bym spróbowała takiej ostrzejszej wersji :-) choć chili to już dla mnie za dużo ;)
OdpowiedzUsuńWersja na ostro brzmi kusząco!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się i pozdrawiam:)
spróbujcie - ale sugeruję chili dodać symbolicznie
OdpowiedzUsuń