wtorek, 6 listopada 2012

Ostra zupa dyniowa - jak zrobić, zjeść i przeżyć ;)

Zupa dyniowa nie musi łagodna i delikatna w smaku. Może być ostra i rozgrzewająca - na jesień i zimę.





Składniki:
mała dynia
oliwa z oliwek
mleczko kokosowe (mała puszka)
sól
pieprz
pieprz etiopski
kolendra mielona
pomidory z puszki drobno pokrojone
garść pestek dyni i słoncznika
papryczka chili



Przygotowanie:
Obraną dynię pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie na oliwie z oliwek. Jak się zacznie rumienić, dodajcie wszystkie przyprawy. Chili drobno posiekajcie (dodajcie tyle, żebyście mogli potem zjeść). Jak przyprawy delikatnie się podsmażą  (około 30 sekund na dużym ogniu), dodajcie pomidory z puszki i duście wszystko przez około 5 minut. Teraz zelejcie dynię gotowaną wodą (około 3/4 litra). Gotujcie przez 20 minut i zmiksujcie wszystko. Teraz czas na mleczko kokosowe i pestki. Mleko kokoswe w pierwszym momencie łagodzi chili, potem dopiero czuć, że nasza zupa nie jest taka delikatna, więc uważajcie. Pikantna zupa dyniowa jest świetna na jesienne wieczory.



Polecam też delikatną zupę z dyni z migdałami.

3 komentarze:

  1. bardzo lubię zupy dyniowe, ale zawsze robię łagodne. Chetnie bym spróbowała takiej ostrzejszej wersji :-) choć chili to już dla mnie za dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja na ostro brzmi kusząco!
    Częstuję się i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. spróbujcie - ale sugeruję chili dodać symbolicznie

    OdpowiedzUsuń