poniedziałek, 12 listopada 2012

Sos dyniowy - jak zrobić

Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Sos z dyni, mleka kokosowego jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych.



Składniki:
1 mała dynia (obrana i dość drobno pokrojona)
butelka białego  wytrawnego wina
zielony marynowany pieprz
sól
puszka mleczka kokosowego (250 ml)
oliwa z oliwek





Przygotowanie:

Dynię podsmażcie na oliwie. Jak będzie miękka, dolejcie wino. Duście tak długo aż dynia zacznie się rozpadać. Doprawcie solą i zmiksowanym marynowanym pieprzem (dodajcie według uznania). Na koniec mleko kokosowe.
Ja robię więcej - dzielę na porcje i zamrażam. Potem wykorzystuję jako dodatek do sosów mięsnych.




1 komentarz:

  1. ZA ŚWIETNY SOS I GOTOWANIE WYRÓŻNIAM TWÓJ BLOG DO
    LEIBSTER AWARD.POZDRAWIAM.
    http://kocurkowakuchniababuni2.blox.pl/2012/11/LEIBSTER-AWARD.html

    OdpowiedzUsuń