sobota, 29 września 2012

Zupa dyniowa z migdałami - przepis

Zupę dyniową tym razem przygotowałam na słodko. Dynia idealnie sprawdza się jako baza zarówno do słodkich jak i ostrych zup.




Składniki:
1 mała dynia
garść płatków migdałowych
garść pestek z dyni
wiórki kokosowe
rodzynki
2 marchewki
mięta
2 goździki
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
szczypta trawy cytrynowej (zmielonej)
kwiat gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
szczypta szafranu
kwaśna śmietana
oliwa  z oliwek



Przygotowanie:

Dynię i marchewkę pokrójcie, zalejcie wodą i gotujcie około 20 minut. Dodajcie przyprawy (zostawcie tylko śmietanę, rodzynki i połowę płatków migdałowych). Gotujcie jeszcze przez 20 minut. Zmiksujcie. Zupę dyniową podajcie przybraną kwaśną śmietaną i płatkami migdałowymi. Jest obłędna - słodka, choć bez cukru.




Polecam też przepis na szczupaka w sosie szafranowym.

3 komentarze:

  1. Apetycznie. Ciekawe czy by mi zasmakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja kuzynka przyrządza taką samą, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. warto zrobić, bo jest dość prosta. Najgorsze to pokrojenie dyni - dalej robi się sama ;)

    OdpowiedzUsuń