wtorek, 21 sierpnia 2012

Nalewka z dyni - jak zrobić

Nalewka dyniowa ma niepowtarzalny obłędnie aromatyczny smak. Sezon na dynie właśnie się rozpoczął, więc do dzieła - dyniówkę czas nastawić!



Składniki:

obrana dynia
laska wanilii
cukier
2 litry wódki
sproszkowane mango (opcjonalnie)
2 ziarenka kardamonu
2 goździki



Przygotowanie:
Dynię pokrójcie w drobną kostkę i przełóżcie do dużych słoików. Dodajcie cukier - około 1/2 kg na litr wódki, goździki, kardamon. Zawsze robię w 2 słoikach i do jednego dodaję sproszkowane mango, dzięki któremu smak jest bardziej wyrazisty, ale bez mango nalewka również będzie smakować rewelacyjnie.  Zalejcie wódką. Odstawcie na 6-8 miesięcy. Po tym czasie zlejcie i przefiltrujcie. Zlaną nalewkę przelejcie do butelek i dodajcie po lasce wanilii.



Zapewniam, że warto się pomęczyć, smak na długo pozostanie Wam w pamięci. Ważne - nie używajcie spirytusu tylko wódki. Dzięki temu nalewka będzie łagodniejsza w smaku.



Polecam też przepis na nalewkę porzeczkową. 

11 komentarzy:

  1. Mam dwa pytania - czy naprawdę odcedzasz i pozbywasz się kawałków dyni po 6-8 miesiącach? (w większości przepisów ich twórcy odcedzali miąższ po krótszym czasie, a potem odstawiali na dłuższy czas taki przecedzony płyn).
    I jeszcze - jak dodajesz cukier, to robisz syrop z wodą?
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, naprawdę tak dlugo to trwa. Z cukru robię bardzo gesty syrop, a w tym roku zamierzam cukier lekko skarmelizowac.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się w tym roku nastawić dyniówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pyanie, wczoraj robiłem nalewkę z i ogólnie pierwsza nalewke w swoim zyciu,nie wiem czy nie zrobilem zle w sensie wsypalem cukier i ten jest na dole czy tak powinno być?

    OdpowiedzUsuń
  5. ja na ogół mieszam cukierm z niewielką ilością gotowanej wody, ale tak też robiłam i nic złego się nie dzieje. Może tak zostać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanko - jaka duża ma być dynia na te proporcje? No i czy obojętne jaka odmiana? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co do proporcji, to słój napełniam kostką z dyni do pełna i zalewam alkoholem. Na ogół biorę jedną małą - około 20 cm śrędnicy i dość duży kawałek dyni olbrzymiej. To chyba nie ma znaczenia, jaka dynia - z olbrzymiej bedzie najmniej aromatyczna. Z całą pewnością nie nadaje się dynia makaronowa. Pozostałe odmiany mile widziane :)

      Usuń
  7. To jeszcze mam takie pytanie: czy odstawione słoiki mają być zakręcone? przykryte czymś tylko? Co podczas fermentacji? I czy to ma stać w ciemnie i chłodzie czy w temp pokojowej? :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słoiki powinny być zakręcone. Powinny stac na sloncu np. na parapecie. To nie fermentuje. To nie wino ;)

      Usuń
  8. Ile powinno zostać dodane tego sproszkowanego mango?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od pół łyżeczki do płaskiej łyżeczki - w zależności od tego, jaki smak chce się uzyskać - to są proporcje na 3 litrowy słoik

      Usuń