czwartek, 30 sierpnia 2012

Nalewka z jagód - przepis

Kończy się sezon na jagody. Nalewka jagodowa to świetny pomysł - aromatyczna i prosta w przygotowaniu będzie smakować każdemu.



Składniki:
kilogram jagód
litr wódki
1/2 kg cukru



Przygotowanie:
Jagody umyjcie, odrzućcie zapsute. Osuszcie. Wrzućcie do dużego słoja i zasypcie cukrem. Przykryjcie szczelnie. Po 2-3 dniach  jak puszczą sok zalejcie alkoholem. Odstawcie na 2-3 miesiące w ciemne miejsce do przemacerowania. Po tym czasie zlejcie i przeflitrujcie alkohol i rozlejcie do buteleczek.  Nalewka jagodowa ma piękny kolor i przyjemny aromat.



Polecam też przepis na nalewkę dyniową. 

2 komentarze:

  1. Mowa o pięknym kolorze, a kieliszek z barwionego szkła, co zmienia efekt. Słabo...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjrzyj się dobrze...Kolor kieliszka od butelki stojącej z tylu. Dno kieliszka ma kolor "bezbarwny".

    OdpowiedzUsuń