czwartek, 28 lutego 2013

Polędwica wołowa - prosty przepis

Polędwicę wołową robi się szybko i prosto. 



Składniki:
polędwica wołowa
masło klarowane
oliwa
sól
pieprz
ziemniaki
ser pleśniowy
oscypek




Przygotowanie:
Polędwicę pokrójcie na plastry (ok 1-1,2 cm grubości). Pięścią rozbijcie mięso, żeby nie było twarde. Na patelni rozgrzejcie oliwę z masłem klarowanym. Obsmażajcie polędwicę z 2 stron - po 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli będziecie smażyć dłużej, mięso będzie twarde. Na koniec posólcie i popieprzcie mięso. Połóżcie na kawałki polędwicy ser pleśniowy (mała kostka) i przykryjcie patelnię pokrywkę, żeby ser się rozpuścił. 





 Ugotowane ziemniaki obsmażcie na maśle, doprawcie solą i pieprzem. Obok połóżcie plastry oscypka - i również obsmażcie.  Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz