czwartek, 4 kwietnia 2013

Domowa kiełbasa - jak zrobić


Nie ma nic wspanialszego niż prawdziwa kiełbasa. Kto sam nie robił kiełbasy, nie zna smaku prawdziwej. Zaręczam, że nawet kiłbasa kupiona na targu od małego lokalnego producenta, składa się głównie ze słoniny. 



Składniki:
7 kg mięsa - karkówka, łopatka, szynka
1 kg wołoowiny
2 kg - boczek lub podgardle
jelita (ja użyłam baranich, suszonych)
1/2 szklanki soli
3 łyżki pieprzu
łyżeczka mielonej gorczycy
łyżeczka mielonego ziela angielskiego
łyżeczka mielonego liścia laurowego
10 ziarenek jałowca
1/2 łyżeczki saletry
5 ząbków czosnku
opcjonalnie woda

drewno: dębowe, olchowe, z gruszy



Przygotowanie:
Pokrójcie mięso w kostkę i posypcie saletrą. Odstawcie do lodówki na 2 dni. Następnię zmielcie mięso  - pamiętajcie żeby założyć na maszynkę kratkę z dużymi oczkami - najlepiej wielkości palca. Jedynie boczek lub podgardle (nie całe tylko kawałek) pokrójcie w drobną kostkę. Wymieszajcie mięso i przyprawcie. Jeśli masa będzie bardzo zwarta możecie dodać 2 szklanki wody.



Jeśli macie suszone jelita, namoczcie je na godzinę przed napełnieniem. Nakładajcie jelita na nadziewarkę i napychajcie - dość luźno mięsem. Tak przygotowane pętka odstawcie na jeden dzień w chłodnym miejscu. 




Wędzeniem zajmował się mój wujek - użył drewna z gruszy, olchy i dębu. Nie należy używać drewna z iglaków. Jedynym wyjątkiem jest gałązka jałowca. Kiełbasę wędzi się około 30 minut. Następnie zaparza się ją przez 25 minut - wrzucacie go wrzącej wody, ale potem nie dopuszczacie już do wrzenia. Tak zrobiona kiełbasa jest pyszna!!!












2 komentarze:

  1. Mój teść jest specjalistą od wędlin i również przymierzam się w niedalekiej przyszłości do wpisu o domowych wyrobach. Żadna ze sklepu tego nie przebije!

    OdpowiedzUsuń