czwartek, 18 kwietnia 2013

Jak uratować ciasto


W poprzednim poście była pyszna babka, która trochę nie wyszła - część ciasta przywarła do blachy. Szkoda było wyrzucać...




Składniki:
ciasto, które chcecie uratować


ganache:
225 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30 proc.



Przygotowanie:
Ciasto połamcie na mniejsze kawałki. Wrzućcie do miski. Czekoladę pokruszcie na kawałki i przełóżcie do miseczki. Śmietanę bardzo mocno podgrzejcie (tak, aby prawie wrzała) i zalejcie nią czekoladę. Po 2 minutach wymieszajcie na gładką masę. Masą zalejcie ciasto i odstawcie do lodówki na 2 godziny. Ten deser znikł tak szybko, że udało mi się zrobić zdjęcie ostatniego nadjedzonego kawałeczka. Było pyszne! 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz