środa, 13 lutego 2013

Małże - prosty przepis


Kocham owoce morza. A jeśli do tego nie są mrożone....  


Świeże małże smakują najlepiej, jak są przyrządzone w prosty sposób.



Składniki:
świeże małże
2 posiekane ząbki czosnku
liść laurowy
pieprz
sól
ziele angielskie (2 ziarenka)
natka pietruszki (świeża i suszona)
lampka białego wytrawnego wina




Przygotownie:
Wszystkie składniki (poza małżami) zagotujcie w 1,5 litra wody. Małże umyjcie. Ja wybrałam Małże Amande. Na garnek nałóżcie nakładkę do gotowania na parze i wrzućcie tam małże. Po 15 minutach usuńcie te, które się nie otworzyły - są nieświeże. 





Teraz małże przełóżcie do wywaru i gotujcie jeszcze 5-7 minut.


Smacznego. Znikają szybko!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz