piątek, 24 sierpnia 2012

Rukola w tempurze - przepis





Rukola to moja ulubiona sałata. Przygotowałam ją w trochę nietypowy sposób - smażoną w cieście. Smakuje obłędnie - zapewniam!




Składniki:
rukola - większe listki (małe nie będą się nadawać)
2 jajka
mąka
śmietana
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przyprawy (ja użyłam naprawdę niewielkiej ilości mieszanki: mięta, szałwia, bazylia, tymianek, oregano).

Przygotowanie:
Jajka zmiksujcie ze śmietaną (2 łyżki kwaśnej śmietany) i zagęścicie mąką. Ciasto musi być dość gęste. Dużo bardziej gęste niż na naleśniki. Dodajcie przyprawy, sól i pieprz.




Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Obtaczajcie w ceście listki rukoli i obsmażajcie na złoty kolor. Najlepiej smakuje na gorąco. To wspaniała przekąska!


2 komentarze:

  1. Nigdy bym nie wpadła na pomysł, żeby liście smażyć w cieście:) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. smak jest zaskakująco znakomity

    OdpowiedzUsuń