środa, 29 sierpnia 2012

Tarta gruszkowa na cieście fillo - jak zrobić

Uwielbiam zapach gruszek. Tarta z gruszkami jest cudowna i pewnie zrobię ją nie raz w tym sezonie. Dziś na nieco innym spodzie niż zwykle - na cieście fillo.




Składniki:
opakowanie ciasta fillo
4 gruszki
2 łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)
2 łyżki mąki
150 ml śmietany kremówki
2 jajka
3 łyżki cukru
oliwa z oliwek



Przygotowanie:
2 płaty ciasta fillo nasmarujcie oliwą i porozkładajcie na formie do tarty również wysmarowanej tłuszczem. Gruszki obierzcie, pokrójcie i rozłóżcie na cieście. Jajka, cukier, mąkę, śmietanę, cukier, utarte migdały zmiksujcie na gładką masę. Masę wylejcie na gruszki. Zapiekajcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Tarta gruszkowa smakuje obłędnie.



Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę cytrynową.



1 komentarz:

  1. to ile tego ciasta?napisane, że opakowanie, apotem dwa płaty?jak w opakowaniu jest jeden płat

    OdpowiedzUsuń