poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Ekspresowa tarta z borówek amerykańskich - przepis




Nie przepadam za borówkami amerykańskimi. Nigdy nie wiem, co z nich zrobić. Tarta na cieście francuskim, z masą budyniową i borówkami amerykańskimi jest zaskakująco dobra. O wiele lepsza niż z jagodami. Po godzinie od upieczenia zostało mi tylko pół tarty...


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
opakowanie borówek amerykańskich
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki brązowego cukru
oliwa



Przygotowanie

Formę do tarty posmarujcie oliwą. Wyłóżcie dobrze rozmrożonym ciastem francuskim. Na ciasto wysypcie umyte i osuszone borówki amerykańskie.



Jajka, mąkę, cukier i śmietanę ubijcie na gładką masę. Masę wylejcie na borówki.



Tartę zapiekajcie około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostatnie 10 minut możecie zwiększyć temperaturę, by tarta się nieco zrumieniła. Zaskakująco pyszna!





5 komentarzy:

  1. haha, też zauważyłam, że tarta szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety, ale jutro zrobię kolejną - gruszkową z płatkami migdałowymi. Nie ma tego złego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. A takiej nie próbowałam :) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. myśle, ze na kruchym spodzie bylaby jeszcze lepsza

    OdpowiedzUsuń