czwartek, 2 sierpnia 2012

Wątróbka cielęca w białym winie - przepis

Średnio lubię smak wątróbki. Ale jak jest dobrze zrobiona niczym nie przypomina w smaku wątróbki - szczególnie wątróbka cielęca.



Składniki:
4 wątróbki cielęce
4 szalotki
sól, pieprz
oliwa
1/2 butelki białego wytrawnego wina
oregano




Przygotowanie:
Wątróbki namoczcie w zimnej wodzie. Po godzinie oczyście dokładnie z żyłek i odsączcie.
W rondelku przygotujcie sos: wino, oregano zacznijcie podgrzewać. Na patelni rozgrzejcie oliwe. Obsmażajcie wątróbki po 4 minuty z każdej strony (popieprzcie, sól dajcie na końcu, żeby wątróbka nie zrobiła się twarda). Na koniec dorzućcie drobno pokrojoną szalotkę. Całą zawartość patelni przenieście do rondelka z winem. Duście tak długo, aż sos nieco zgęstnieje.

Wątróbka cielęca smakuje znakomicie. Nie potrafię tego smaku porównać z niczym innym.



Polecam też przepis na wołowinę z kurkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz