piątek, 13 lipca 2012

Wołowina z kurkami - przepis

Sezon na kurki trwa. Uwielbiam sos kurkowy - mogą to być tylko kurki w śmietanie lub z innymi dodatkami. Dziś proponuję z ligawą wołową i szalotką.



Składniki:
opakowanie kurek (około 0,75 kg)
1,2 kg ligawy
3 szalotki
oliwa
sól
pieprz
100 ml koniaku
czosnek niedźwiedzi
pietruszka

Przygotowanie:
Wołowiną umyjcie i pokrójcie na dość cienkie plasterki (około 3 mm). Podsmażajcie na oliwie.
Kurki bardzo dokładnie umyjcie, tak by potem piasek nie chrzęścił Wam pod zębami ;) Szalotki pokrójcie w kostkę (uwielbiam smak szalotek - ta cebula nie przytłacza swoim smakiem innych składników). Wołowinę popieprzcie i zalejcie koniakiem. Dodajcie szalotki.





Teraz na czas na kurki. Wszystko niech się dusi.



Dodajcie czosnek niedźwiedzi (kupcie koniecznie - to jedno z moich ulubionych ziół). Na koniec dodajcie drobno posiekaną natkę pietruszki i odrobinę soli.



Wołowina z kurkami jest boska!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz