czwartek, 12 lipca 2012

Bób po polsku, czyli z tartą bułką i masłem - przepis

Bób to jedno z moich ulubionych warzyw strączkowych. A sposób podawania "po polsku" - to dla mnie najprostsza  i najsmaczniejsza opcja.



Składniki na bób po polsku
opakowanie bobu
sól, cukier
masło
bułka tarta



Przygotowanie:
Umyjcie bób. Wrzućcie do gotującej się wody (z dodatkiem soli i cukru). Gotujcie pod przykryciem około 15 minut jeśli bób jest młody, lub 30 minut jeśli bób jest stary. Odcedźcie. Na rozgrzaną patelnię wrzućcie około 2 łyżek tartej bułki. Jak się zrumieni dodajcie masło - robię to w takiej kolejności, żeby bułka tarta nie zdążyła wchłonąć masło. Jeśli masło zacznie się pienić - super - to oznacza, że jest prawdziwe. Jeśli piany będzie mało lub nie będzie jej wcale - kupiliście produkt masłopodobny. Teraz polejcie bób bułką z masłem. Niestety ja jeszcze solę to wszytko i jem - tak długo, aż nie nic nie zostanie.....

2 komentarze: