Składniki:
opakowanie bobu
majeranek
cząber
limonka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ugotujcie bób: do wrzątku wrzućcie bób, dodajcie łyżeczkę majeranku i odrobinę cząbru (tak ugutowany bób będzie miał wspaniały aromat) oraz odrobinę soli. Po około 20 minutach odcedźcie i zalejcie zimną wodą. Teraz najgorsza część - musicie obrać bób ze skórki.
Szalotki pokrójcie w drobną kostkę i zalejcie sokiem z limonki - odstawcie na 1/2 godziny. Do bobu dodajcie sól, pieprz, wyciśnięty czosnek oraz szalotki. Rozetrzyjcie na gładką masę, dodając oliwę z oliwek. Nie miksuję bobu, lubię jak pozostają w paście wyraźne kawałki bobu. Robię to za pomocą ręcznej trzepaczki do ciasta.
Pastę podaję na grzankach. Posypuję dodatkowo pieprzem, polewam jeszcze oliwą, dodaję zioła i przyprawy, które lubię.
Pasta z bobu jest genialna.
Wypróbujcie mój przepis na sałatkę z bobu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz