wtorek, 31 lipca 2012

Pasta z bobu - przepis

Sezon na bób w pełni, więc trudno mi się oprzeć. Dziś na śniadanie przygotowałam pastę z bobu. Oto przepis!



Składniki:
opakowanie bobu
majeranek
cząber
limonka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek



Przygotowanie:
Ugotujcie bób: do wrzątku wrzućcie bób, dodajcie łyżeczkę majeranku i odrobinę cząbru (tak ugutowany bób będzie miał wspaniały aromat) oraz odrobinę soli. Po około 20 minutach odcedźcie i zalejcie zimną wodą. Teraz najgorsza część - musicie obrać bób ze skórki.




Szalotki pokrójcie w drobną kostkę i zalejcie sokiem z limonki - odstawcie na 1/2 godziny. Do bobu dodajcie sól, pieprz, wyciśnięty czosnek oraz szalotki. Rozetrzyjcie na gładką masę, dodając oliwę z oliwek. Nie miksuję bobu, lubię jak pozostają w paście wyraźne kawałki bobu. Robię to za pomocą ręcznej trzepaczki do ciasta.



Pastę podaję na grzankach. Posypuję dodatkowo pieprzem, polewam jeszcze oliwą, dodaję zioła i przyprawy, które lubię.
Pasta z bobu jest genialna.




Wypróbujcie mój przepis na sałatkę z bobu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz