Składniki:
1 kg zielonych szparagów
czerwony pieprz
sól
masło klarowane
Przygotowanie:
Zacznę od podzielenia się z Wami moim odkryciem. Znalazłam producenta szparagów - kupuję u niego uszkodzone szparagi na kilogramy - cena śmieszna. Uszkodzone - prawie same łepki ;) Dzięki temu w ogóle ich nie obieram. Do tego jak jadę około godziny 10.00 rano, to są świeżo zebrane z pola. Są tak cudownie świeże, że podczas gotowanie nie dodaję ani cukru, ani soli.
Gotujcie szparagi około 5 minut - pod warunkiem, że są świeże i cienkie, i nie mają zdrewniałych łodyg. Odcedźcie. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Masło klarowne nada im cudowny aromat, który jednak nie przytłoczy smaku delikatnych zielonych szparagów. Wyłóżcie na patelnię szparagi. Posypcie czerwonym pieprzem, tam by wydobyć aromat. Podsmażajcie około 5 minut.
Wyłóżcie na talerze i delikatnie posypcie solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz