Składniki:
litrowy słoik wydrylowanych oliwek
2 ząbki czosnku
3 anchois
pieprz cayenne
sok z cytryny lub limonki
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oliwki odsączcie i przez 2 godziny moczcie w ciepłej wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę. Dzięki temu pasta nie będzie dramatycznie słona. Do blendera wrzućcie wszystkie składniki i miksujcie (jeśli nie lubicie anchois, nie musicie dodawać, piperz cayenne również możecie zastąpić inną przyprawą według uznania). Stopniowo dolewajcie oliwę, tak by uzyskać gładką masę.
Mam tylko jeden problem. Kiedy tapenade smakuję u znajoych, pasta jest zupełnie gładka. Moja jest dobra, ale wyraźnie czuć "grudki", niezależnie od tego, jak długo miksuję. Może znacie sposób na uzyskanie gładkiej masy?
Polecam Wam przepis na kwiaty cukinii duszone w klarowanym maśle.
Uwielbiam tapenadę.
OdpowiedzUsuń