Przepis na kwiaty cukinii
kwiaty cukinii z małymi cukiniami
biały pieprz, sól
masło klarowane
Przygotowanie:
Umyjcie cukinie, poczekajcie aż wyschną. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane (uważajcie, żeby nie spalić, bo będzie niesmaczne). Masło nada delikatnej potrawie niepowtarzalny smak. Wyłóżcie cukinie i delikatnie podsmażajcie (przekręcejąc na różne strony) około 10 minut aż się zrumienią. Doprawcie na koniec białym pieprzem i solą.
Tak młode cukinie w ogóle nie przypominąją smakiem dojrzałych owoców - poezja. To danie jest proste i naprawdę smaczne. Podałam je z delikatną sałatką z rukoli z własnego ogródka (ma zupełnie inny smak - jest bardziej ostra, i wyraźnie orzechowa), pomidorów, oliwy, soku z limonki, doprawionej odrobiną świeżej mięty, pieprzem i solą.
Polecam przepis na sałatkę z czerwoną cebulą.
oj, kwaty to my lubimy, niedawno też mialam okazję się nimi cieszyć:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
a jak robisz? Ja chciałabym zrobić jeszcze nadziewane mascarpone i smożone w cieście naleśnikowym...
OdpowiedzUsuń