To sałatka, która będzie smakować wszystkim. Składniki i przyprawy możecie zmieniać wedle uznania. Pamiętajcie jednak, że podstawą jest czerwona cebula i sałata.
sałata lodowa
sałata rzymska
rukola
ser feta lub ser pleśniowy – jak kto woli
3 główki czerwonej cebuli
ćwierć szklanki octu balsamicznego
łyżka cukru trzcinowego
pomidorki koktajlowe
papryka
pestki dyni lub słonecznika
oliwa
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Sałaty umyjcie, osuszcie i porwijcie na kawałki.
Przełóżcie do dużej miski.
Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół, paprykę pokrójcie w paseczki i dodajcie do sałaty. Doprawcie solą i pieprzem.
Cebulę pokrójcie na drobne wiórki. Delikatnie podsmażcie na łyżce oliwy, zanim się zeszkli dodajcie cukier trzcinowy oraz ocet balsamiczny.
Smażcie tak długo aż ocet odparuje, ale nie wolno dopuścić do rumianego
podsmażenia cebulki. Odstawcie do ostygnięcia. Na pustej patelni uprażcie pestki.
Posypcie nimi sałatkę. Dodajcie pokrojony w kostkę ser oraz ostudzoną cebulę. Polejcie obficie oliwą. Wymieszajcie i odstawcie na 2 godziny do zmacerowania – smakuje
genialnie!!!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz