Sezon na bób w pełni. Dlatego przygotowuję bób na różne sposoby. Tymczasem moja wersja podpatrzonej sałatki z bobu.
Składniki:
opakowanie bobu
3 ząbki czosnku
sól
cukier
majeranek
oliwa z oliwek
wędzony ser
Przygotowanie sałatki z bobu:
Umyjcie bób. Wrzućcie do wrzątku. Dodajcie szczyptę soli i cukru. Gotujcie pod przykryciem (15 minut, jeśli bób jest młody, 20 minut jeśli jest nieco starszy). Nie rozgotujcie. Po tym czasie odcedźcie i poczekajcie aż bób wystygnie. Teraz najbardziej pracochłonna część - wyłuskajcie bób z łupinek - obieranie bobu nie jest takie trudne - nadrywacie z jednej strony i wyciskacie.
Do obranego bobu dodajcie 2 łyżki oliwy, posypcie majerankiem, dodajcie sól i wyciśnięty czosnek. Na koniec pokrojony wędzony ser (bez sera smakuje równie dobrze). Oprócz majeranku można dodać cząber - ale nie każdy lubi ten smak.
Polecam też bób po polsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz